Μόλις το 1% του γενικού πληθυσμού είναι σε θέση να τρώει ό,τι και όσο θέλει και να μην παχαίνει, υποστηρίζουν ερευνητές. Τα άτομα αυτά δεν έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας, ούτε όμως και το γονίδιο ALK, το οποίο υπάρχει στο γενετικό προφίλ των υπολοίπων κι έχει ως αποτέλεσμα όσο τρώνε να παχαίνουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν τα γενετικά προφίλ 47.102 ανθρώπων ηλικίας 20-44 ετών από την Εσθονία διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο απουσίαζε από το προφίλ του 1%. Εν συνεχεία, παρατήρησαν ότι τα άτομα που ανήκαν σε αυτό το μικρό ποσοστό ήταν αδύνατα από φυσικού τους. Μελετώντας στην πορεία τη θεωρία τους σε πειραματόζωα ανακάλυψαν ότι όταν «απενεργοποιούσαν» τη δράση του γονιδίου ALK αυτά μπορούσαν να παραμένουν αδύνατα ακόμα κι όταν τα τάιζαν ζάχαρη και λιπαρά.
Ο επικεφαλής της έρευνας Γιόζεφ Πένιγκερ, από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια, δήλωσε ότι η απενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει τη βάση μιας θεραπείας αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στους ανθρώπους.
«Αν το καλοσκεφτείτε, είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το ALK και να μειώσουμε τη λειτουργία του για να δούμε αν μπορούμε να παραμείνουμε αδύνατοι. Οι αναστολείς ALK χρησιμοποιούνται ήδη σε θεραπείες για τον καρκίνο. Είναι εφικτό να αναστείλουμε τη λειτουργία του και θα προσπαθήσουμε πράγματι να το κάνουμε αυτό στο μέλλον» δήλωσε ο Πένινγκερ.