Υπουργοί τρέχουν να συγκρατήσουν τη… χιονοστιβάδα των αντιδράσεων στα εργασιακά

Must Read

Αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση τον τεράστιο πολιτικό κίνδυνο που προκύπτει από τις ρυθμίσεις για την εργασία που ανακοινώθηκαν και βγαίνουν οι υπουργοί να τα… μαζέψουν, για να μη μετατραπεί η αντίδραση των πολιτών σε χιονοστιβάδα που θα «αναστήσει» -όπως χαρακτηριστικά δήλωνε βουλευτής της πλειοψηφίας- τον ΣΥΡΙΖΑ και θα στείλει στον κάλαθο των αχρήστων την εικόνα του επιτυχίας που φτιάχτηκε στον Έβρο και στην πανδημία.

Πρώτος τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος έδωσε διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα του προγράμματος «Συν-Εργασία» είναι προσωρινού και μεταβατικού χαρακτήρα. Χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις «πρόγραμμα γέφυρα», το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, ως μια μετάβαση ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα μπορέσει η κυβέρνηση να έχει μια πλήρη ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Χαρακτήρισε, πάντως, το σχέδιο της κυβέρνησης πάρα πολύ επαγγελματικά καταστρωμένο, λόγο για τον οποίο έχει την πεποίθηση ότι θα πετύχει. Πάντως, και ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για κόστος που δεν μπορεί να αποφευχθεί και το οποίο θα είναι κοινωνικό και οικονομικό.

Τη σκυτάλη πήρε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε ότι στόχος των μέτρων είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των μισθών, αλλά και της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αναφερόμενη και αυτή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, απέρριψε τα περί μονιμοποίησης των μέτρων που λαμβάνονται, μιλώντας για έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά μέτρα, που ως σκοπό έχουν τη θωράκιση της αγοράς εργασίας μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα, όπου θα υπάρχει «πλήρης σεβασμός της εργατικής νομοθεσίας».

Ο αρμόδιος, πάντως, υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παραμένει στον… κόσμο του, αφού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ., Β. Κεγκέρογλου, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθότι, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις του υπουργείου Εργασίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού των εργαζομένων θα κυμαίνονται από 84% έως 100%!

Απελευθέρωση (και επίσημα) των απολύσεων

Τη δυνατότητα πραγματοποίησης απολύσεων έχουν όσες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν και δεν κάνουν χρήση των μέτρων προστασίας από τις επιπτώσεις του πρόσφατου «κλεισίματος» της οικονομίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως διευκρινίζεται με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του περιεχομένου της σχετικής εγκυκλίου, οι επιχειρήσεις που είχαν κλείσει με κρατική εντολή και επαναλειτουργούν, εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών συμβάσεων, ούτε και της εκ περιτροπής απασχόλησης και ανακαλέσουν το 100% του προσωπικού τους στην εργασία τους, εμπίπτουν ξανά στις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν, οποτεδήποτε επιθυμούν, να πραγματοποιήσουν ελεύθερα απολύσεις.

Μόνο εάν οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών συμβάσεων απαγορεύεται να προχωρήσουν σε καταγγελία σύμβασης του προσωπικού τους μέχρι την 31η Μαΐου 2020. Ταυτόχρονα, σε αυτή την περίπτωση έχουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας με το ίδιος είδος συμβάσεων για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης των αναστολών.

Διαφορετικό πλαίσιο προστασίας, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν, ισχύει μόνο για τις πληττόμενες που εντάσσονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους σχετικούς ΚΑΔ. Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται να διατηρήσουν για 45 ημέρες (ημερολογιακές) μετά τη λήξη της αναστολής των συμβάσεων τους ίδιους εργαζομένους, με τους ίδιους όρους και τις ίδιες συμβάσεις απασχόλησης.

Η «παγίδα» ως προς τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Όσον αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, μπορεί να παραταθεί η αναστολή τους, τόσο στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή, όσο και στις πληττόμενες και σε αυτές που επαναλειτουργούν. Μετά το τέλος της παράτασης των αναστολών, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνεχίζονται για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται μέχρι τη λήξη τους.

Ωστόσο, σε σχέση με τις εν λόγω συμβάσεις, η εγκύκλιος κρύβει μια «παγίδα» για όσους απασχολούνται υπό το συγκεκριμένο καθεστώς. Η υποχρέωση της συνέχισης των συμβάσεων ορισμένων χρόνου μετά τη λήξη των αναστολών δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της (όπως, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση της λειτουργίας τους είναι εποχικές ή όταν η απασχόληση του εργαζομένου για ορισμένο χρόνο είχε συναφθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών που δεν υφίστανται πλέον).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This