Απογοητευτικός ήταν ο τζίρος που κατέγραψαν τα καταστήματα εστίασης την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας τους, σκορπώντας προβληματισμό στους επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε είτε γιατί κρίθηκε ασύμφορο είτε γιατί δεν μπορεί να ανοίξει λόγω περιορισμών, όπως τα καταστήματα που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης απειλείται με λουκέτο.
- Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου
Και πώς να μην απειλείται με λουκέτο, όταν την πρώτη μέρα επανεκκίνησης των επιχειρήσεων εστίασης ο κύκλος εργασιών τους ήταν μειωμένος κατά 95%, ενώ στα καφέ η μείωση ήταν περίπου στο 50%. Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στη Βουλή ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 70% των επιχειρήσεων έχει πρόβλημα ρευστότητας και δηλώνει ζημιές, την ώρα που οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία και «μας αντιμετωπίζουν λες και έχουμε κέρδη».
Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι κρίνονται ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, καθώς βασίζονται κυρίως στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και στη μεταφορά φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στο μέλλον και πολύ λιγότερο σε άμεσες οικονομικές ενισχύσεις, υπό τη μορφή των επιχορηγήσεων.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο εμπόριο, με τους ανθρώπους της ΕΣΕΕ να σημειώνουν ότι μετά τις 11 Μαΐου, με τις εμπορικές αγορές σε όλη τη χώρα σε πλήρη επαναλειτουργία επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες, ο τζίρος των καταστημάτων παραμένει αναιμικός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκα, αν η εικόνα της αγοράς δεν βελτιωθεί σημαντικά και μετά το άνοιγμα της εστίασης, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν το φθινόπωρο αδυναμία να καταβάλλουν μισθούς και υποχρεώσεις προς το κράτος.
Προτάσεις
Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει, μεταξύ άλλων:
α) καθολική εφαρμογή της δεύτερης φάσης του μέτρου της «Επιστρεπτέας προκαταβολής» για όλες τις επιχειρήσεις,
β) επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων ένταξης των προγραμμάτων δανειοδότησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΕΠΙΧ II), ώστε να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις,
γ) επιχορηγήσεις έναντι δανείων,
δ) πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων,
ε) αναστολή πλειστηριασμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση και στ) άμεση θεσμοθέτηση ειδικού, ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.