Τώρα που βρήκαμε τη «διεύθυνσή» του, ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να του κάνουμε έξωση!
Επιστήμονες εντόπισαν πού κατοικοεδρεύει το στρες στον ανθρώπινο εγκέφαλο για πρώτη φορά. Με τη βοήθεια των απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου και την προβολή σε 30 εθελοντές στρεσογόνων φωτογραφιών, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ βρήκαν ότι το ψυχολογικό στρες πηγάζει από τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, ο οποίος εμπλέκεται επίσης στη ρύθμιση της παρότρυνσης, του συναισθήματος και της μνήμης.
Από τη λειτουργική μαγνητική στην οποία υποβάλλονταν οι εθελοντές όταν έρχονταν αντιμέτωποι με εικόνες όπως παραμορφωμένα πρόσωπα, ήρθαν στο φως οι νευρικές συνάψεις που ενεργοποιούνταν από τον ιππόκαμπο, βαθιά στον εγκέφαλο και στη συνέχεια εκπέμπονταν σε ολόκληρο το όργανο.
Όταν οι στρεσογόνοι κυματισμοί καταλάμβαναν τον υποθάλαμο, που παράγει μερικές από τις ορμόνες μας, οι εθελοντές ένιωθαν πια πολύ στρεσαρισμένοι. Τα στρεσογόνα σήματα από τον ιππόκαμπο έφτασαν επίσης μέχρι και τον ραχιαίο πλαγιομετωπιαίο φλοιό, ο οποίος εμπλέκεται πολύ σε πολύπλοκες νοητικές λειτουργίες και στον έλεγχο του συναισθήματος.
Όταν η νευρική σύνδεση με αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου ήταν ισχυρή, μπορούσε να ελεγχθεί το συναίσθημα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σε θέση να ελέγξουν το στρες τους μέσω του μετωπιαίου φλοιού.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ δηλώνουν ότι η κατανόηση της προέλευσης του στρες και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να ελεγχθεί μπορεί να οδηγήσουν σε εξατομικευμένες θεραπείες οι οποίες θα βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά ανθρώπους με παθολογικό στρες και άλλα ψυχικά νοσήματα.
Δείτε επίσης: Ρόδος: Εισαγγελική έρευνα για τον… λάθος νεκρό!