Στα… μέτρα της κάθε επιχείρησης ή του κάθε επαγγελματία θα «κόβεται» η προκαταβολή του φόρους εισοδήματος (θα μειωθεί σημαντικά από το 100% που βρίσκεται σήμερα), λόγω της οικονομικής κρίσης που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κούρεμα» στην προκαταβολή φόρου θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες οι οποίες απειλούνται με ζημίες, ανεξάρτητα από το εάν περιλαμβάνονταν ή όχι στις λίστες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και έκαναν χρήση των μέτρων ενίσχυσης από το κράτος.
Στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα προσμετρούνται τα ακαθάριστα έσοδα του διαστήματος Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου και το κρίσιμο όριο της μείωσης του τζίρου αναμένεται να τοποθετηθεί περίπου στο 30%. Το όριο αυτό θα αποτελέσει και τον σημαντικότερο παράγοντα του μέτρου, καθώς θα κρίνει πόσες επιχειρήσεις θα τύχουν του ευεργετήματος της μείωσης της προκαταβολής φόρου, αλλά και του ύψους της μείωσης.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτό που εξετάζεται είναι η διαδικασία να γίνεται αυτοματοποιημένα και τυποποιημένα. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα υποβάλουν στο Taxis στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μείωση του τζίρου τους κατά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου. Η υποβολή των στοιχείων θα αποτελεί ταυτόχρονα και αίτηση προς την Εφορία για τη μείωση της προκαταβολής για την τρέχουσα χρήση.
Υπολογισμός της μείωσης μέσω αλγόριθμου
Στη συνέχεια, με έναν αλγόριθμο θα υπολογίζεται πόσο θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου. Θα λαμβάνονται υπ’ όψιν το μέγεθος της επιχείρησης, η ζημία στο τζίρο και κατά πόσο η απώλεια στα έσοδα οφείλεται στους περιορισμούς που επεβλήθησαν κατά τη διάρκεια του lockdown.
Πάντως, και σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, στην περίπτωση που μειωθεί το εισόδημα σε ποσοστό άνω του 25%, μπορεί να ζητήσει με αίτησή της τη μείωση της προκαταβολής.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι, σε περίπτωση που παρέμενε στο επίπεδο του 100%, χιλιάδες επιχειρήσεις θα επιβαρύνονταν φέτος με υπέρογκα ποσά φόρων που δεν θα ήταν σε θέση να τα εισπράξει το Δημόσιο. Κι αυτό θα συνέβαινε επειδή οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να καταβάλουν τα ποσά αυτά άμεσα και θα αναγκάζονταν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής τους στα δύο έτη, επιλέγοντας να τα ρυθμίσουν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.