Μπορεί να άνοιξαν από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και να μετρούν αντίστροφα για τις 15 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες των εποχικών καταλυμάτων, όμως… τουρισμός χωρίς τουρίστες δεν υφίσταται.
Από τη λίστα των 29 χωρών από όπου από τις 15 Ιουνίου μπορούμε να δεχτούμε επισκέπτες, έχουν βγει εκτός τεράστιες αγορές της Ελλάδας, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, ενώ θεωρείται και απίθανο τουρίστας από αυτές τις χώρες να δεχτεί να μείνει σε δεκατετραήμερη καραντίνα.
Έτσι, με βάση τα περσινά στοιχεία από τις τρεις αυτές αγορές η Ελλάδα αναμένεται να χάσει… περισσότερους από 5.000.000 επισκέπτες!
Η Ζάκυνθος δεν μπορεί χωρίς (τους) Βρετανούς
Ενδεικτικό παράδειγμα η Ζάκυνθος, που ναι μεν είναι έτοιμη από πλευράς υποδομής να υποδεχτεί τουρισμό, πλην όμως το νησί αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Βρετανών.
Στο νησί έχουν ανοίξει μόνο τα ξενοδοχεία της πόλης της Ζακύνθου, αλλά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά, Γιώργο Τσουρουνάκη, το 65% των τουριστών που φτάνουν κάθε χρόνο στο νησί είναι από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αρκετά αυξημένες είναι οι αφίξεις Ιταλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Μάλλον αυτές οι αγορές έχουν χαθεί. Υπάρχει μια ελπίδα για αφίξεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αναφορικά με τους Βρετανούς τουρίστες», είπε ο κ. Τσουρουνάκης, που διαβλέπει ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με τεράστιες απώλειες.
Το μόνο θετικό είναι ότι θα επαναλειτουργήσει η αγορά, έστω και χωρίς κέρδη για φέτος, τόνισε στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών γραφείων (fedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης: «Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν μπορεί να μη βγάλουν κέρδη, αλλά θα βοηθηθεί η οικονομία», είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι προοδευτικά θα λειτουργήσει δυναμικά ο δωδεκάμηνος τουρισμός των αστικών κέντρων.
Ανοιχτά λιγότερα από τα μισά στη Θεσσαλονίκη
Ούτε τα μισά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης δεν άνοιξαν χθες, πρώτη ημέρα της «επανεκκίνησης» της σεζόν, αφού στην πόλη μόνο το 40% των κλινών καλύφθηκε από ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Η εξήγηση είναι απλή: δεν υπήρχαν κρατήσεις, δεν υπήρχαν υποψήφιοι πελάτες.
Όπως, μάλιστα, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, «λιγότερα από τα μισά ξενοδοχεία άνοιξαν, αλλά μέχρι αρχές Ιουλίου αναμένουμε να έχουν ανοίξει όλα ή, τουλάχιστον, η συντριπτική πλειοψηφία. Από τα ξενοδοχεία που άνοιξαν μόνο δύο είναι πεντάστερα, ενώ τα περισσότερα ξενοδοχεία άνω των 50 κλινών είναι κλειστά».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ, από 15 Ιουνίου αναμένεται να αρχίσει να υπάρχει κάποια τουριστική κίνηση, ενώ από 1ης Ιουλίου αναμένεται σημαντική μεταβολή προς το καλύτερο. «Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ευελπιστούμε η κίνηση να φτάσει το 35% με 40%, που θα είναι και η κορύφωση για τη Θεσσαλονίκη», εκτίμησε.
Ανέφερε ακόμη πως φέτος «λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα νούμερα που είχαμε τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, τα οποία ήταν πολύ καλά για τη Θεσσαλονίκη, αφού μιλούσαμε για πληρότητες της τάξης του 80% με 90%, οι οποίες κορυφώνονταν την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης».