Πόλεμο κήρυξε το twitter σε Τουρκία, Ρωσία, Κίνα! Το κοινωνικό δίκτυο διέγραψε δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς που έκαναν προπαγάνδα ή παραπληροφορούσαν.
Νέα μέτωπα ανοίγει το Πεκίνο με τις ΗΠΑ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το twitter ανακοίνωσε τη διαγραφή δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών που συνδέονται με το κινεζικό, με το ρωσικό και με το τουρκικό κράτος και χρησιμοποιούσαν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.
Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο απενεργοποίησε «πυρήνα» 23.750 λογαριασμών που συνδέονται με την Κίνα, συνεπικουρούμενοι από 150.000 άλλους λογαριασμούς που χρησίμευαν ως «πολλαπλασιαστές».
Μπαράζ λουκέτων
Το twitter έκλεισε, επίσης, 7.340 αντίστοιχους λογαριασμούς που συνδέονται με την Τουρκία και 1.152 που συνδέονται με τη Ρωσία, σε μια κίνηση που από πολλούς θεωρήθηκε ως προσπάθεια κατευνασμού του Ντόναλντ Τραμπ στον «πόλεμο» που είχε με το μέσο. Το δίκτυο των κινεζικών λογαριασμών ανακαλύφθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.
Δουλειά του ήταν η ανάρτηση «τιτιβισμάτων», κυρίως στην κινεζική γλώσσα, με στόχο τους κινεζικούς πληθυσμούς της διασποράς, εκφράζοντας «γεωπολιτικές θεωρίες ευνοϊκές για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστηρίζοντας παραπλανητικές θεωρίες για την πολιτική δυναμική του Χονγκ Κονγκ» εξηγεί σε σημείωμά του το twitter.
Οι χιλιάδες αυτοί λογαριασμοί χρησίμευσαν επίσης για την προώθηση των θέσεων του Πεκίνου ως προς την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού και στη συνέχεια ως προς τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το αυστραλιανό κέντρο ASPI, που ανέλυσε το περιεχόμενο.
Δεν διστάζει να το χρησιμοποιεί για να διαδίδει προπαγάνδα
«Τη στιγμή που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν επιτρέπει στον κινεζικό πληθυσμό τη χρήση του twitter, η ανάλυσή μας δείχνει ότι δεν διστάζει να το χρησιμοποιεί για να διαδίδει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φέργκους Χάνσον του ASPI στην ανάλυσή του. Οσον αφορά το δίκτυο των τουρκικών λογαριασμών, εντοπίστηκε το 2020 και ήταν αφιερωμένο κυρίως στην προώθηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ίδιας φύσης ήταν κι οι ρωσικοί λογαριασμοί.
Την ίδια ώρα, η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Zoom έχει βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας στις ΗΠΑ, καθώς κατηγορείται ότι συναίνεσε με το αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης να κλείσει τους λογαριασμούς ακτιβιστών. Αμερικανοί βουλευτές ζήτησαν από την πλατφόρμα εξηγήσεις για τις σχέσεις της με το Πεκίνο. Να σημειωθεί ότι η δημοφιλής εφαρμογή τηλεδιάσκεψης, τα έσοδα της οποίας εκτοξεύτηκαν εξαιτίας της πανδημίας, ανήκει στον κινεζικής καταγωγής Ερικ Γουάν, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 8,5 δισ. δολ.