«Κενό γράμμα» φαίνεται πως είναι η Δικαιοσύνη για 5,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι είτε είναι άστεγοι είτε πλήττονται από τον πόλεμο, στις «θερμές» ζώνες του πλανήτη και αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτή, προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους από την αρπαγή της γης έως το πιο βίαιο έγκλημα.
Χωρίς νομική ή εθνική ταυτότητα, συμβάσεις και νομική προστασία
Το κενό της… Δικαιοσύνης δυστυχώς αφορά περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που δεν έχουν νομική ταυτότητα και πάνω από 2 δισεκατομμύρια που παρότι εργάζονται, παραμένουν «αφανείς», καθώς απασχολούνται άτυπα, χωρίς συμβάσεις και η εργασία τους δεν προστατεύεται από καμία διάταξη του εργατικού Δικαίου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Thomson Reuters, γύρω στα 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν στη διάθεσή τους τη νομική απόδειξη της στέγασης ή των δικαιωμάτων γης που κατέχουν, περισσότερα από 40 εκατομμύρια είναι παγιδευμένα στη σύγχρονη δουλεία, 12 εκατομμύρια στερούνται εθνικής ταυτότητας και πάνω από 200 εκατομμύρια ζουν σε κοινωνίες χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνα δικαίου.
Η έννοια της Δικαιοσύνης απουσιάζει εντελώς από τη σκέψη περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ατόμων οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να διεκδικήσουν το δίκιο τους μιας και το σύστημα είναι ακριβό ή άδικο και κάθε απόφαση μοιάζει προδιαγεγραμμένη.
Εκμετάλλευση
Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Οι άνθρωποι «παραδίδονται» στις συνθήκες εκμετάλλευσης, ανήμποροι να αντισταθούν σε αυτές, χάνοντας κάθε οικονομική ευκαιρία. Τα βίαια εγκλήματα δεν αναφέρονται πουθενά και οι διαφορές που αφορούν τη γη τους, τους γείτονες ή τις οικογένειες παραμένουν ανεπίλυτες,
Η ιδιοκτησία μπορεί να κατασχεθεί χωρίς αποζημίωση, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της γης στερείται ακόμη και τα αυτονόητα δικαιώματά του. “Τα συστήματα δικαιοσύνης δεν καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων”, δήλωσε ο Μαάιτ ντε Λάγκεν, επικεφαλής της έρευνας της ομάδας εργασίας. «Αυτό είναι πρόβλημα για πολλές χώρες», είπε σε συνέντευξή της στο Ίδρυμα Thomson Reuters.
Παγκόσμιο «στοίχημα»
Σύμφωνα με το dikastiko.gr παρά την πρόοδο που σημειώνεται σε χώρες όπως στην Αργεντινή όπου τα τοπικά κέντρα παρέχουν στους δικηγόρους, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους βοήθεια για νομικά προβλήματα, η ελεύθερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο στόχο.
“Χωρίς δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε την υπόσχεση της ατζέντας του 2030 να εξαλείψουμε τη φτώχεια σε όλες τις μορφές της, να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα και να προωθήσουμε την κοινή ευημερία και να προστατεύσουμε τον πλανήτη από την υποβάθμιση“, ξεκαθαρίζει ο κ. Λάγκεν.