Η κατάσταση της οικονομίας, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και οι κ. Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ συμφώνησαν να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της και να εντείνουν την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, ενώ αύριο θα συναντηθεί, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Έτσι, κλείνει ουσιαστικά ένας πρώτος κύκλος επαφών με τους θεσμούς και σε θετικό κλίμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζονται οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο. Παράγοντες του υπουργείου χαρακτηρίζουν το φορολογικό νομοσχέδιο ως «αναπτυξιακό», καθώς θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για τη Golden Visa και το leasing αυτοκινήτων και προσθέτουν ότι επί αυτής της βάσεως θα γίνουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς.
Μάλιστα, το κομμάτι του νομοσχεδίου που δεν θα αφορά στη φορολογία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Ερωτηθέντες δε, σχετικά, επισημαίνουν ότι εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, όπως αναφέρεται και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Με βάση τον προγραμματισμό, το νομοσχέδιο θα σταλεί στους θεσμούς το συντομότερο δυνατόν, και θα υπάρξει και επικοινωνία εξ αποστάσεως, ενώ δεν έχει αλλάξει κάτι στον κυβερνητικό προγραμματισμό για την κοινοβουλευτική διαδικασία και την ψήφισή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που λαμβάνεται από τους θεσμούς είναι «κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι».
Σχετικά με την επικείμενη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η πολιτική κατεύθυνση προς τον ΟΔΔΗΧ είναι πως «μας ενδιαφέρει η ποιότητα της έκδοσης», ήτοι να μετάσχουν θεσμικοί επενδυτές και όχι μόνον funds.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αποφασίσει για τον χρόνο της έκδοσης και παράλληλα θα κρίνει και θα αξιολογήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, το κόστος δανεισμού και το ύψος της έκδοσης.
Προσθέτουν δε, πως σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου είναι να βγαίνουν όλοι οι «παίκτες» (Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις) στις αγορές με ασφάλεια και σε καλές συνθήκες.