Με τίτλο «Η Μέρκελ απέτρεψε μία σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρεται στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα στο Καστελόριζο.
Η γερμανική εφημερίδα παρουσιάζει τη Μέρκελ ως «ειρηνευτή» και αναφέρεται στα τηλεφωνήματα που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος το βράδυ της Τρίτης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς παραπάνω πληροφορίες.
Η Bild αναφέρει στο δημοσίευμα της ότι οι πολεμικές δυνάμεις ήταν επί ποδός και σε ετοιμότητα κι ενώ «τα πλοία του Ερντογάν είχαν ήδη ξεκινήσει, η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική αντιπαράθεση Ελλήνων και Τούρκων». Η γερμανική εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλείται ελληνικές στρατιωτικές πηγές και περιγράφει ότι το βράδυ της Τρίτης κατευθύνθηκαν στο Καστελόριζο 18 τουρκικά πλοία.
Εν ολίγοις, το δημοσίευμα, εκθειάζει την Γερμανίδα Καγκελάριο για την άμεση επέμβασή της να αποτρέψει έναν πόλεμο προ των πυλών μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ:
«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η Bild από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ. Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Bild, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει ο συντάκτης του άρθρου.
Στη συνέχεια, το άρθρο κλείνει με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την επίσκεψή του στην Αθήνα , ο οποίος τονίζει ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί καμία κλιμάκωση: «Ασφαλώς δεν θέλουμε καμία κλιμάκωση. Αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος και για αυτόν το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».