Η συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υποστηρίζει την τουρκική θέση ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν ξεκίνησε την ηπειρωτική της υφαλοκρηπίδα από τα νησιά της Μεσογείου και το Ιόνιο Πέλαγος στις ναυτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία.
«Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει την ηπειρωτική της υφαλοκρηπίδα από την Κρήτη και άλλα νησιά της Μεσογείου. Φαίνεται ότι έχουν κάνει παραχωρήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα των υφαλοκρηπίδων των νησιών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ομάδα δημοσιογράφων που ταξίδεψαν μαζί του στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο.
Ο Τούρκος ΥΕΠΞ είπε ότι η τελική αξιολόγηση της Άγκυρας για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου θα ακολουθήσει μετά τη δημοσίευση του χάρτη, αλλά οι πληροφορίες που συλλέγει η Τουρκία αποκαλύπτουν πολλές σημαντικές πτυχές υπέρ της τουρκικής θέσης. Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος βρίσκονταν σε σκληρές διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία οριοθέτησης για περίπου 20 χρόνια, ο Τσαβούσογλου υπαινίχθηκε ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις, επειδή η μοναδική της φιλοδοξία ήταν να ακυρώσει την τουρκική-λιβυκή συμφωνία.
«Η αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα εισέρχεται κάπως στα λιβυκές γραμμές, αλλά δεν μπαίνει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Οι γραμμές της Ελλάδας, ωστόσο, παραβιάζουν πλήρως την υφαλοκρηπίδα μας. Σε τελική ανάλυση, η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι ‘η τουρκική συμφωνία πήγε στα σκουπίδια’ είναι μια σαφής έκθεση της φιλοδοξίας τους», είπε.
Και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω ρητορικής, μέσω συμβολικών βημάτων ή συμφωνιών που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Έχουμε ήδη πει, ότι θα είμαστε και στις διαπραγματεύσεις και στο πεδίο. Έχουμε ήδη αναπτύξει τα σκάφη μας στην περιοχή μετά από οδηγίες του προέδρου μας».
Μετά από παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, η οποία ξεκίνησε μεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Άγκυρα αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη σεισμική εξερεύνησή της στα ελληνικά νησιά της Μεσογείου, σε μια προσπάθεια να μειώσει την ένταση και να δώσει χώρο για διπλωματία, αναφέρει η hurriyetdailynews
«Η δική μας απόφαση ήταν μια επίδειξη καλής θέλησης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ σοκαρίστηκαν επίσης όταν άκουσαν για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο μόλις την παραμονή των συνομιλιών.
«Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε ένταση. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τα πλοία μας στις εν λόγω περιοχές. Ακόμα κι αν το ζητήσουν, δεν θα ακούσουμε Επειδή είναι πλέον προφανές ότι η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο».