Μυστήριο καλύπτει τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός μέσω των συσκευασιών τροφίμων, καθώς, από τη μία, οι μέχρι τώρα ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, ενώ, από την άλλη, αυτό μπορεί να μην ισχύει για τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Η αμφιβολία είναι τόσο ισχυρή, που προληπτικά η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές κατεψυγμένων προϊόντων από χώρες που πλήττονται από τον Covid-19.
Οι κινεζικές Αρχές φοβούνται ότι πίσω από το νέο ξέσπασμα της πανδημίας στο Πεκίνο και στην Νταλιάν κρύβονται εισαγόμενες, μολυσμένες με τον νέο κορωνοϊό, συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων. Επειτα από έρευνα που άρχισε τον Ιούνιο, την περασμένη Κυριακή η Κουανγκτσόου των 13.000.000 κατοίκων απαγόρευσε προληπτικά τις εισαγωγές κατεψυγμένων θαλασσινών και κατεψυγμένου κρέατος.
Το υγρό περιβάλλον
Σύμφωνα με την κινεζική έρευνα, ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει στις συσκευασίες όταν καταψυχθούν και στη συνέχεια, μετά την απόψυξη, να γίνει ξανά μολυσματικός. Επίσης, το υγρό περιβάλλον στο οποίο συντηρούνται τα θαλασσινά και το κρέας προτού καταψυχθούν θεωρείται ιδανικό για την επιβίωσή του. Ωστόσο έως σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Covid-19 μεταδόθηκε από συσκευασίες κατεψυγμένων προϊόντων.
«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για συνηθισμένο τρόπο μετάδοσης, αλλά είναι δυνατόν να συμβεί» δήλωσε ο Μπέντζμιαν Κόουλινγκ, επιδημιολόγος του University of Hong Kong. Εξήγησε πως δεν είναι σίγουρο ότι πάνω στη συσκευασία υπάρχει αρκετή ποσότητα του κορωνοϊού για να είναι μολυσματική και πως αυτή πρέπει να έρθει σε επαφή με χέρια τα οποία θα ακουμπήσουν τη μύτη ή το στόμα.
Ο Ασλεϊ Μπλούμφιλντ, υγειονομικός διευθυντής της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος έχει γνώση της νέας έρευνας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι τα πρώτα στοιχεία αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να μεταδόθηκε στην Κίνα από συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων.