Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί την ασφαλέστερη και πλέον αποτελεσματική μέθοδο για να νικηθεί η πανδημία, δήλωσε την Πέμπτη 27/8 η Μαρία Βαν Κέρχοφ, υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παράλληλα, τόνισε πως οι -όποιες- προσπάθειες να επιτευχθεί φυσική ανοσία της αγέλης, θα ήταν επικίνδυνες και θα οδηγούσαν σε πολλαπλούς θανάτους. «Η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε, είναι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που μπορεί να παρέχει προστασία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε ο νέος κορωνοϊός να μην έχει την δυνατότητα να μεταδίδεται. Εντούτοις, η προσπάθεια για μια φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν πολύ επικίνδυνη, επειδή πολλοί άνθρωποι θα πέθαιναν», δήλωσε η Βαν Κέρχοφ, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού πρέπει να αναπτύξουν ανοσία ώστε αυτό να έχει νόημα, και αυτό, με τη σειρά του, χρειάζεται το εμβόλιο να γίνει με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με την αξιωματούχο. «Πιθανόν θα χρειαστεί περίπου το 65 έως 70% του πληθυσμού -σε αυτό το εύρος- να έχει προστατευτική ανοσία. Έτσι, για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πληθυσμούς, αστικούς και αγροτικούς και ηλικιακές ομάδες, μπορεί κανείς να το κάνει περισσότερο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσω ενός εμβολίου», δήλωσε η Βαν Κέρχοφ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Οργανισμού, τα τεστ για μόλυνση από τον ιό και η γρήγορη έκδοση των αποτελεσμάτων αυτών είναι κρίσιμα για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά το τεστ στον ευρύ πληθυσμό δεν είναι πάντα χρήσιμο.
Έμφαση σε άτομα με συμπτώματα
Συγκεκριμένα, η Βαν Κέρχοφ ανέφερε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ συνέστησε τα ύποπτα κρούσματα να υποβάλλονται σε τεστ, όπως και οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, αν αυτό είναι εφικτό, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άτομα με συμπτώματα του ιού.
Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, πρόσθεσε ότι τα τεστ στον ευρύ πληθυσμό απορρόφησαν μεγάλο αριθμό πόρων.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως οι παραπάνω δηλώσεις διατυπώνονται αφότου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέφερε, μέσα στην εβδομάδα, ότι τα άτομα που εκτέθηκαν σε COVID-19 χωρίς να έχουν συμπτώματα μπορεί να μην χρειάζεται να εξετασθούν, εκπλήσσοντας γιατρούς και πολιτικούς και προκαλώντας κατηγορίες πως αυτή η οδηγία είχε πολιτικά κίνητρα.