To δημογραφικό πρόβλημα των Βαλκανίων σχολιάζει σε άρθρο του ο «Economist», επισημαίνοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή οι πληθυσμοί συρρικνώνονται και γερνούν κι αν δεν αλλάξει αυτό, ακόμη περισσότεροι νέοι άνθρωποι θα επιλέγουν τον δρόμο της ξενιτιάς.
Το δημογραφικό στα Βαλκάνια είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη υπόθεση, καθώς, πέρα από τις γεννήσεις και τους θανάτους που καταγράφονται στα ληξιαρχεία, είναι δύσκολο να υπάρχει ακρίβεια σε ό,τι αφορά τα πληθυσμιακά και δημογραφικά δεδομένα. Ο πληθυσμός κάθε βαλκανικής χώρας συρρικνώνεται λόγω της μετανάστευσης αλλά και εξαιτίας της χαμηλής γονιμότητας. Μέχρι το επόμενο έτος η Σερβία μπορεί να έχει περισσότερους συνταξιούχους από εργαζομένους, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο.
Στη Δύση
Από εκείνους που επιστρέφουν, περίπου 10.000 είναι συνταξιούχοι που έχουν περάσει την επαγγελματική ζωή τους στη Δύση. Τα παιδιά τους επιλέγουν να μην τους ακολουθήσουν πίσω στην πατρίδα. Για τους πολίτες των βαλκανικών χωρών η απόκτηση υψηλότερων μισθών αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο να εγκαταλείψουν την πατρίδα, ενώ είναι κοινή παραδοχή ότι οι εμπειρίες μετανάστευσης των τελευταίων 15 ετών υπήρξαν κινητήρια δύναμη για κοινωνικές αλλαγές.
Ο πληθυσμός της Βουλγαρίας θα συρρικνωθεί κατά 39% ως το 2050 σε σχέση με το 1990, αφού η περιοχή καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας παγκοσμίως. Οι γυναίκες της Βοσνίας έχουν κατά μέσο όρο 1,3 παιδιά και οι Κροάτισσες 1,4.