Τον προβληματισμό του για τη στάση κάποιων εκ των εταίρων μας στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα του αρμόδιου επιτρόπου Μπορέλ εξέφρασε ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ν.Δ. και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στην οποία τόνισε και ότι τα πάντα είναι πιθανά το επόμενο διάστημα.
Σημειώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. είναι περίπου σε έναν μήνα, ο Άγγελος Συρίγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που έχουμε τόση παρατεταμένη συγκρουσιακή κατάσταση στα ελληνοτουρκικά.
Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι η κρίση των Ιμίων το 1996 διήρκησε λίγες ώρες, η κρίση του Μαρτίου του 1987 διήρκεσε περίπου τρεις ημέρες και ότι η μοναδική μακροχρόνια κρίση που είχαμε το 1976, με το ερευνητικό σκάφος «Sismik», διήρκησε 18 ημέρες. Τώρα, όπως τόνισε, έχουμε ήδη σπάσει αυτό το χρονικό όριο και βαδίζουμε προς την 20ή μέρα. Κάτι που, σύμφωνα με τον «γαλάζιο» βουλευτή, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
«Υπ’ αυτήν την οπτική, η Σύνοδος Κορυφής απέχει πάρα πολύ» είπε χαρακτηριστικά, μη αποκλείοντας και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μέχρι να φτάσουμε σε αυτή, αφού η Τουρκία επιδιώκει κάποια κίνηση εντυπωσιασμού για να ισοφαρίσει την υπογραφή και την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου.
Μία σύνοδος η οποία βέβαια από ό,τι φαίνεται σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει κάποιου είδους «λύση», αφού, όπως τόνισε ο καθηγητής, τον προβληματίζει η στάση αρκετών εταίρων μας εντός της Ε.Ε.
Αναφερόμενος μάλιστα στον αρμόδιο επίτροπο Μπορέλ, τόνισε ότι απαρνείται την ιδιότητά του, προσπαθώντας να τηρήσει ίσες αποστάσεις έναντι δύο κρατών-μελών, Ελλάδας και Κύπρου και ενός τρίτου κράτους, της Τουρκίας.
Πάντως, ο Άγγελος Συρίγος εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός και για το ενδεχόμενο «διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, καθώς -όπως τονίζει- όταν θα καθίσουμε να συζητήσουμε, είναι βέβαιο ότι η κάθε πλευρά θα απαριθμήσει τον δικό της κατάλογο θεμάτων. Η Τουρκία θα ζητήσει να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για όλα.