Από την ανεξαρτησία του Ινδικού Κράτους το 1947 ένα ακατοίκητο τμήμα της οροσειράς των Ιμαλαϊων με έκταση γύρω στα 3.500 χιλιόμετρα αποτελεί το μήλον της Έριδος για τις Σινο-Ινδικές σχέσεις.
Το 1962 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών με αφορμή διαμάχες στην περιοχή, ο οποίος τέλειωσε με την ολοκληρωτική ήττα των Ινδικών στρατευμάτων. Οι πρόσφατες συγκρούσεις γεννήθηκαν με αφορμή ινδικά έργα υποδομών στη περιοχή.
Στα μέσα του Ιουνίου του 2020 για πρώτη φορά μετά από δεκάδες χρόνια διεξήχθη αιματηρή μάχη ανάμεσα σε Κινέζους και Ινδούς στρατιώτες που οδήγησε στον θάνατο δεκάδων στρατιωτών και για τις δύο πλευρές. Μεγάλη χαμένη φάνηκε να είναι η Κίνα καθώς η σύγκρουση οδήγησε τους Ινδούς στην εθνική συμφιλίωση και ταυτόχρονα η κινεζικές απώλειες ήταν τόσο μεγάλες έτσι ώστε ανάγκασαν την Κίνα να της αποκρύψει έτσι ώστε να μην ρεζιλευτεί.
Οι Ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνεται να ξανά διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας. Σε ένα δελτίο τύπου το υπουργείο άμυνας της Ινδίας δήλωσε πως «Ο Κινέζικος στρατός παραβίασε την συμφωνία τον δύο χωρών και προχώρησε σε προκλητικές κινήσεις δίπλα στη λίμνη Πάνγκονγκ Τσο».
Ινδοί στρατιωτικοί αναλυτές και αξιωματικοί δήλωσαν πως κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο νότιο τμήμα της λίμνης η οποία παραδοσιακά θεωρείται πως βρίσκεται στην επικυριαρχία της Ινδίας, αυτή η κίνηση αποτελεί την τελευταία από μία σειρά προκλήσεων της Κίνας προς την Ινδία. Αυτή η κίνηση της Κίνας οδήγησε τις δύο πλευρές σε αντιπαράθεση οπού οι στρατιώτες των δύο πλευρών απειλούσαν ο ένας τον άλλον και όρμησαν με σκοπό την σύγκρουση μέχρι να τους σταματήσουν οι ανώτεροι τους.
Προς το παρόν οι δύο πλευρές συνεχίζουν να βρίσκονται στην αμφισβητούμενη περιοχή με μία ευρύτερη ένοπλη σύγκρουση να έχει αποτραπεί. Ωστόσο φαίνεται πολύ δύσκολο οι δύο δυνάμεις να συνεχίσουν να ισορροπούν σε ένα τόσο λεπτό σκηνή για πολύ ακόμη.