Ο αποπληθωρισμός του ευρώ χτυπάει το «καμπανάκι κινδύνου» για τους οικονομολόγους της ΕΚΤ

Must Read

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο ήταν για πρώτη φορά αρνητικός μετά από πάνω από τέσσερα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέχει ακόμη περισσότερο συνάλλαγμα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες με σκοπό την αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας και την αύξηση των τιμών η οποία για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια έχει πέσει εκτός στόχου.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Πρακτικά υπάρχουν δύο δεινά που μπορούν να χτυπήσουν ένα νόμισμα, ο υπερβολικός πληθωρισμός και ο αποπληθωρισμός.

Το πρώτο σημαίνει τεράστια αύξηση των τιμών καθώς το συνάλλαγμα που κυκλοφορεί στην οικονομία είναι περισσότερο απο τα παραγώμενα αγαθά, με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν την αξία τους και να αυξάνεται δραματικά η τιμή των αγαθών. Ο αποπληθωρισμός από την άλλη είναι το αντίθετο, δηλαδή το συνάλλαγμα που ξοδεύεται στην αγορά είναι μικρότερο από την αξία των παραγόμενων αγαθών που συνήθως πουλιούνται, με αποτέλεσμα ορισμένα αγαθά να μένουν απούλητα και έτσι να πέφτουν οι τιμές και το κέρδος των επιχειρήσεων εξαιτίας της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι επιθυμητές αν και μία σταθερή πορεία με μικρές αυξήσεις θεωρείται φυσιολογική.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπεσε τον Αύγουστο -0,2% τον Αύγουστο από το 0,4% τον Ιούλιο. Αυτή η εξέλιξη ήταν αρκετά διαφορετική από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του πληθωρισμού κατά 2%.

Δεν είναι μια προσωρινή συνέπεια

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ ανησυχητική για τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, καθώς κατά πάσα πιθανότητα επιβεβαιώνει το γεγονός πως η οικονομική κρίση δεν είναι μια προσωρινή συνέπεια του κορωνοϊού αλλά ενδέχεται να αποτελεί υπόθεση που θα μας απασχολεί για πολλούς μήνες.

ο Φρεντερίκ Ντουκροζέτ που αποτελεί στρατηγικό αναλυτή στης Pictet Wealth Management (από τους μεγαλύτερους χρηματιστικούς οίκους της Ελβετίας) δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως «Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αποφύγει τις αποπληθωριστικές συνέπειες της κρίσης και η έτσι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να λάβει δραστικά μέτρα».

Τα παραπάνω δείχνουν ο,τι οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τόνωση της οικονομίας δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και πως νέα προγράμματα οικονομικής στήριξης είναι απαραίτητα για την τόνωση της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This