Ταλαιπωρία και εμπαιγμός για χιλιάδες οικογένειες που θα δουν τα παιδιά τους να εκκινούν μαθήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με μεγάλη καθυστέρηση. Μόλις την Παρασκευή δημοσιεύθηκε η πρόσκληση από την ΕΕΤΑΑ για το παράλληλο πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση επιπλέον 15.000 vouchers.
Οι 15.000 επιπλέον θέσεις απευθύνονται σε εργαζόμενες μητέρες τόσο του Δημοσίου, για πρώτη φορά, όσο και του ιδιωτικού τομέα, με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια κατά 3.000 ευρώ ανά κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά από την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου έως και τις 18 Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr), η είσοδος στην οποία θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet.
Δικαιούχοι υποβολής αίτησης έχουν οι εργαζόμενοι/ες που:
- Είναι υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ καθώς και των ΟΤΑ, με την προϋπόθεση ότι έχουν συνολικό οικογενειακό δηλωθέν ετήσιο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2019 το οποίο δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ για αιτούντες που έχουν έως δύο παιδιά, τα 33.000 ευρώ για έως τρία παιδιά, τα 36.000 ευρώ για έως τέσσερα παιδιά και τα 39.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω.
- Είναι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι δεν δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
- Ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις, έχουν τέκνα ηλικίας 4-5 ετών και διαμένουν σε δήμους στους οποίους δεν είναι υποχρεωτική η δίχρονη εκπαίδευση.
Για το θέμα είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από γονείς, την ΚΕΔΕ και την αντιπολίτευση, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αποτελούσε δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2017 (!!!) ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
Την ίδια στιγμή, καμία επίσημη αντίδραση δεν έχει υπάρξει για τις καταγγελίες ότι μένουν εκτός ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και ΚΔΑΠμεΑ φέτος περισσότερα από 65.000 παιδιά. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είχε παραδεχθεί δημοσίως το πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή καμία ενέργεια από πλευράς της.