Η Ελλάδα πρέπει τώρα να κάνει κινήσεις για να ενισχύσει την πρωτογενή της παραγωγή, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση που έρχεται, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και κυρίως, λόγω των καταστροφικών οικονομικών συνεπειών του.
Μια έρευνα-σοκ για το «διπλό δολοφονικό χτύπημα του κορωνοϊού», που παρουσιάζεται στην κυριακάτικη Kontranews, αναφέρει ότι περισσότεροι θα είναι οι νεκροί από πείνα, παρά από την πανδημία, εξαιτίας της οικονομικής συμφοράς που προκαλεί ο Covid-19, διότι «σπάει τις αλυσίδες εφοδιασμού των τροφίμων, παραλύει τις οικονομίες και διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών».
Εφιαλτικές είναι και προβλέψεις των ειδικών που σχολιάζουν: «Το 2120 θα μιλάμε ακόμα για αυτήν την κρίση» καθώς εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάσουν.
Μάλιστα και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι μέσα σε αυτούς που προειδοποιεί για πιθανή κρίση στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας, λόγω της συμβολής παραγόντων που περιλαμβάνουν τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, την εμφάνιση ιών που μολύνουν τα ζώα και την αύξηση των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως πλημμύρες και ξηρασίες.
«Καθώς ξεδιπλώνεται η κρίση του κορωνοϊού, οι διαταραχές στις εθνικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, άλλα σοκ στην παραγωγή τροφίμων και η απώλεια εισοδήματος και εμβασμάτων δημιουργούν έντονες πιέσεις και κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές χώρες», τονίζει χαρακτηριστικά η Παγκόσμια Τράπεζα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τον Αύγουστο του 2020 οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο μέγιστο από τον Φεβρουάριο.