Ο Λίβανος αποτελεί χώρα της μέσης Ανατολής με μεγάλο χριστιανικό πληθυσμό. Οι κατά παράδοση πολύ φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τον Λίβανο διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.
Οι λόγοι δεν είναι μόνο ιστορικοί, οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα φιλοξένησε 30.000 Λιβανέζους κατά τη διάρκεια του Λιβανικού Εμφυλίου Πολέμου (1975-1990). Ακόμη και σήμερα υπάρχουν μεγάλες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η οικονομική κατάσταση στο Λίβανο έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα των πολιτών στην απόλυτη εξαθλίωση.
Η κρίση στον Λίβανο έχει φτάσει δυστυχώς στο απροχώρητο εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας και της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε ένα μη αμελητέο κομμάτι της πρωτεύουσας της χώρας.
Ο κορυφαίος Λιβανέζος πολιτικός Walid Jumblatt δήλωσε την Τετάρτη ότι φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι δεν κατάλαβαν ότι οι γαλλικές προσπάθειες για την διάσωση του Λιβάνου από την κρίση είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η χώρα. Η Γαλλία βασίζει τις ελπίδες της για την διάσωση του Λιβάνου πάνω στα ήδη υπάρχοντα πολιτικά πρόσωπα της χώρας. Έτσι οι πολιτικοί που οδήγησαν τον Λίβανο στη κρίση προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν μια νέα κυβέρνηση που θα αρχίσει να μεταρρυθμίζει ένα κράτος γεμάτο στη διαφθορά, αλλά έχει ήδη περάσει η προθεσμία της Τρίτης που είχαν συμφωνήσει με το Παρίσι για την σύσταση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
«Φαίνεται ότι ορισμένοι δεν κατάλαβαν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η γαλλική πρωτοβουλία είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο Λίβανςο και να αποτραπεί η εξαφάνισή της χώρας, όπως είπε σαφώς ο (Γάλλος) υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο Jumblatt, ένας απο τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της χώρας.