Τσεκάρετε το εορτολόγιο για να μην ξεχάσετε κανέναν! Σήμερα λοιπόν (21/09/2020) εορτάζουν οι:
Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΔΡΑΤΟΣ ο Απόστολος, “ο εν Μαγνησία”
Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΝΑΣ
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΝΑΣ, ο Σαβαΐτης
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΥΣΕΒΙΟΣ, ΝΕΣΤΑΒΟΣ & ΖΗΝΩΝ, τα αδέλφια ΝΕΣΤΩΡ και ΒΟΥΣΙΡΙΣ
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚΙΟΣ (ή Ακάκιος) επίσκοπος Κύπρου
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΙΣΚΟΣ
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΞΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Η ΑΓΙΑ ΒΑΣΣΑ
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Μητροπολίτης Ροστοβίας (Ρώσος).
ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Αναλυτικά:
Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΔΡΑΤΟΣ ο Απόστολος, “ο εν Μαγνησία”
Τα θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου του Θεού, Πέτρου, συμβουλεύουν: “Έτοιμοι αεί προς άπολογίαν παντί τω αίτούντι υμάς λόγον περί της εν υμίν ελπίδος μετά πραΰτητος και φόβου”1, που σημαίνει, να είστε πάντοτε έτοιμοι για να απολογηθείτε και να υπερασπίσετε την αλήθεια του Ευαγγελίου στον καθένα που σας ζητά λόγο και απόδειξη γι’ αυτά που ελπίζετε να απολαύσετε στο μέλλον, και για τα οποία μας περιγελούν oι άπιστοι. Να απολογηθείτε, όμως, χωρίς εξάψεις και φανατισμό, αλλά με πραότητα και με φόβο Θεού. Ένας τέτοιος μέγας απολογητής ήταν και ο απόστολος Κοδράτος. Άνδρας σεμνός, σοφός, πολυμαθέστατος και με άριστη διαλεκτική ικανότητα. Έγινε επίσκοπος Αθηνών, στην πόλη που ανθούσαν ακόμα οι διάφορες φιλοσοφικές σχολές και χρειαζόταν επίσκοπος με μεγάλη απολογητική ικανότητα. Ο Κοδράτος έχοντας αυτά τα προσόντα, εργάστηκε με ζήλο, προσευχή και πραότητα. Έτσι κατάφερε να φωτίσει σε πολλούς το δρόμο της Αλήθειας και να φιμώσει τους φιλοσοφούντες. Αυτοί, μη μπορώντας να τον αντιμετωπίσουν με λόγια, τον έδιωξαν με τη βία από την Αθήνα. Το φρόνημα, όμως, του Κοδράτου δεν κάμφθηκε. Πήγε στη Μαγνησία της Μ. Ασίας, όπου με παρρησία κήρυξε και εκεί το Ευαγγέλιο. Έγραψε, μάλιστα, και απολογία για το χριστιανισμό στον Αδριανό. Η απάντηση του Αδριανού ήταν να τον φονεύσει. Έτσι ο μέγας απολογητής πήρε το στεφάνι του μαρτυρίου.
1. Α’έπιστολή Πέτρου,γ’ 15.
Απολυτίκιο. ‘Ηχος α’. Του λίθου σφραγισθέντος.
Σοφίας ταίς άκτϊσι φαιδρύνας σου τον βίον, εϊλκυσας του Πνεύματος μάκαρ την πυρίπνοον χάριν, και ηΰγασας δόγματα ζωής, Κοδράτε ως Απόστολος Χριστού’ δια τούτο ως φωστήρα σε απλανή, γεραίροντες έκβοώμεν δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ένεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.
Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΝΑΣ
Έζησε επί των βασιλέων Αμασίου και Ιεροβοάμ. Ήταν γιος του Αμαθί και είχε πατρίδα την Γεχθοφέρ, της φυλής Ζαβουλών. Ο Ιωνάς ήταν αυτός, που με θεία νεύση ενθάρρυνε τον Ιεροβοάμ σε πόλεμο κατά του άρχοντα της Συρίας, που κατέληξε σε νίκη του Ισραήλ και αποκατάσταση των συνόρων του. Ο Ιωνάς φέρεται στην Παλαιά Διαθήκη πέμπτος μεταξύ των μικρών λεγόμενων προφητών. Βρίσκουμε δε γι’ αυτόν στο ομώνυμο βιβλίο, που κυρίως τον έκανε γνωστό λόγω της ιερής δραματικότητός του. Ο Κύριος τον είχε διατάξει να πάει στη Νινευή, έδρα πλάνης μάταιων καλλωπισμών και οργίων, για να κηρύξει σ’ αυτή και να προφητέψει την καταστροφή της. Ο Ιωνάς όμως, αποφάσισε να λησμονήσει τη διαταγή του Θεού και έκρινε καλό να πάει σε μια άλλη πόλη στους Θαρσείς. Ξεκίνησε λοιπόν το ταξίδι του με πλοίο, αλλά στ’ ανοιχτά έπιασε μεγάλη τρικυμία. Τότε έριξαν κλήρο, για να δουν ποιος είναι υπεύθυνος του κάκου που τους βρήκε. Και ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά, που είχε παρακούσει τη διαταγή του Θεού. Τότε τον έριξαν στη θάλασσα και η τρικυμία σταμάτησε. Άλλα και τον Ίωνά, τον κατάπιε ένα μεγάλο κήτος χωρίς να τον φάει και μετά τρεις μέρες και νύκτες τον έβγαλε στην ξηρά σώο και αβλαβή. Τότε ο Ίωνάς πήγε στη Νινευή, προφήτεψε ό, τι του είπε ο Θεός και οι Νινευίτες μετάνιωσαν, νήστεψαν 40 μέρες και έτσι η πόλη τους σώθηκε απ’ την καταστροφή. Διότι η μετάνοια φέρει την αγαθότητα του Θεού, πάνω από τη δικαιοσύνη Του. Ο Ιωνάς πέθανε στη γη Σαραάρ, κοντά στη βελανιδιά της Δεβόρας και τάφηκε μέσα σε σπηλιά. Βέβαια άλλα γεγονότα της ζωής του μαθαίνουμε στην Π.Δ.
Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Σάλπιγξ εύηχος, θείων κριμάτων, κόσμω πέφηνας, αναφωνούσα, Ίωνά τοις Νινευΐταις μετάνοιαν και συσχεθείς εν τω κήτει προέγραψας, την του Σωτήρος τριήμερον έγερσιν όθεν πρέσβευε, δοθήναι τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ίλασμόν και μέγα έλεος.
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΝΑΣ, ο Σαβαΐτης
Ήταν Πρεσβύτερος το έτος 829 μ. Χ. και πατέρας των Οσίων Ομολογητών Πατέρων Θεοδώρου (27 Δεκεμβρίου) και Θεοφάνους (11 Οκτωβρίου) των Γραπτών, των οποίων τα πρόσωπα χαράκωσε ο εικονομάχος Θεόφιλος. Ο όσιος, λοιπόν, αυτός Ιωνάς, αφού πήγε στη Λαύρα του Άγιου Σάββα και έγινε μοναχός, απέκτησε άκρα ευλάβεια προς τον Θεό και κατόρθωσε όλες τις χριστιανικές αρετές. Έτσι έφτασε σε βαθιά γεράματα και απεβίωσε ειρηνικά.
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ
Ό Άγιος αυτός παρουσιάστηκε αυθόρμητα στον άρχοντα της Φοινίκης και του έκανε δριμύτατη παρατήρηση για τις διώξεις του εναντίον των χριστιανών. Εξοργισμένος ο άρχοντας, διέταξε να τον γδάρουν και να τρίψουν τις πληγές του με τρίχινα πανιά, που ήταν αλειμμένα με αλάτι. Ο Άγιος όμως, αντί να υποφέρει, χαιρόταν σαν να μη έπασχε ο ίδιος. Στην απόγνωσή του ο άρχοντας τον αποκεφάλισε και έτσι ο Ευσέβιος έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΥΣΕΒΙΟΣ, ΝΕΣΤΑΒΟΣ & ΖΗΝΩΝ, τα αδέλφια ΝΕΣΤΩΡ και ΒΟΥΣΙΡΙΣ
Οι τρεις πρώτοι ήταν αδέλφια μεταξύ τους και όλοι υπήρξαν στα χρόνια του βασιλιά Ιουλιανού του Παραβάτη (360-363). Κατάγονταν από τη Γάζα. Επειδή ήταν χριστιανοί, συνελήφθηκαν από τους ειδωλολάτρες της πόλης και υποβλήθηκαν σε πολλές κακώσεις, συρόμενοι μέσα στους δρόμους. Βασανίστηκαν σκληρά και ποικιλοτρόπως. Τελικά συνέτριψαν τα κεφάλια τους με πέτρες και αφού τους έβγαλαν έξω από την πόλη τους έκαψαν μέσα σε καμίνι.
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚΙΟΣ (ή Ακάκιος), επίσκοπος Κύπρου
Υπήρξε επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου, η ζωή του είναι πανομοιότυπη με αυτή του οσίου Μελετίου επισκόπου Κύπρου (20 Δεκεμβρίου). Ο Ισαάκιος κατανάλωσε τη ζωή του στη διάδοση του θείου λόγου και στην ελεημοσύνη από τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και τους δυστυχισμένους. Απεβίωσε ειρηνικά. (Εσφαλμένα γράφεται ότι μαρτύρησε δια ξίφους).
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΙΣΚΟΣ
Μαρτύρησε δια πυρός. (Αλλού λέγεται ότι αποκεφαλίστηκε. Διίστανται οι απόψεις).
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΞΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Αυτοί ήταν υπασπιστές του βασιλιά Μαξιμιανού (298) και μαρτύρησαν δια ξίφους.
Η ΑΓΙΑ ΒΑΣΣΑ
Ή μνήμη της αναφέρεται στον Συναξαριστή Sirmond με τη φράση: “Τη αύτη ήμερα της αγίας μάρτυρος Βάσσης της Τυρίας” (Delehaye, Συναξ. σελ. 68, 5). Χωρίς άλλες βιογραφικές λεπτομέρειες.
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μητροπολίτης Ροστοβίας (Ρώσος)
ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ