Πτώση έως και 1.000 μόρια αναμένεται στις βάσεις κάποιων πανεπιστημιακών σχολών της χώρας λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων.
Τα τελευταία μηχανογραφικά φτιάχτηκαν την Παρασκευή και οι τελικές ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου.
Τα δύσκολα θέματα στα θετικά μαθήματα είναι ικανά να ρίξουν τα μόρια σε ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές έως και 200 μόρια στα ΑΕΙ της πρωτεύουσας, ενώ η πτώση στα περιφερειακά ΑΕΙ αναμένεται να φτάσει και ίσως να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια ανά περίπτωση.
Η πορεία των βάσεων στο σύνολό της, ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αφού υπάρχουν 100 νέα τμήματα στο μηχανογραφικό. Πρόκειται για την πιο σαρωτική αλλαγή που έχει γίνει μέσα σ’ ένα χρόνο και κρίνεται διφορούμενη, αφού κανείς δεν ξέρει ακόμα πώς θα κινηθούν αυτά (αν θα επιλεγούν ή όχι).
Μεγάλη είναι και η συρρίκνωση των αριστούχων τη φετινή χρονιά. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταγραφεί αυξομειώσεις, με κάποιες σχολές να σημειώνουν μεγάλες πτώσεις (π.χ. πολυτεχνικά τμήματα) και άλλες να εκτοξεύονται (π.χ. ιατρικές). Φέτος, όμως, η αποτυχία των υποψηφίων να αριστεύσουν ήταν καθολική, με συνέπεια την καθολική κάθοδο των βάσεων.
Τέλος, η διάρθρωση του αριθμού εισακτέων άλλαξε τον τελευταίο χρόνο. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, εκτόξευσε τον αριθμό εισακτέων στους 78.000, ενώ παράλληλα, με την ίδρυση επιπλέον τμημάτων, οδήγησε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία να έχουν «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης».
Ειδικότερα, το 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και της Πληροφορικής διαθέτουν σχεδόν αντίστοιχες θέσεις με τους υποψήφιους σε αυτά.
Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει, παρά την καθολική ανωτατοποίηση του ακαδημαϊκού χάρτη (κατάργηση όλων των ΤΕΙ και ίδρυση νέων πανεπιστημίων), στο θλιβερό φαινόμενο της εισαγωγής σε πανεπιστήμια με 3 ή 4.
Σε ορισμένα μαθήματα, σχεδόν το 50% έγραψε κάτω από τη βάση. Λόγω πληθώρας θέσεων, όμως, οι υποψήφιοι, ακόμα και με πολύ χαμηλές επιδόσεις, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση στο πανεπιστήμιο.