Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κοινή γνώμη την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Η κρίση μεταξύ των δύο χωρών από το από το 2016, αναζωπυρώθηκε, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό την Κυριακή.
Η Αρμενία κήρυξε γενική επιστράτευση, ενώ την ίδια στιγμή μεταφέρονται πύραυλοι στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή του 32 στρατιωτικοί του Ναγκόρνο- Καραμπάχ , ενώ το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.
Την ίδια στιγμή, η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν με όπλα, drone αλλά και στρατιώτες.
#BREAKING: Supported by #Turkey, #Azerbaijan has just started a war against #Armenia in-order to occupy #Artsakh/#NagornoKarabakh. For now, #Azerbaijan has lost a Mi-8 transport helicopter, a Mi-24 heavy attack helicopter, 3 UAVs & over 20 #Syrian mercenaries! pic.twitter.com/rrFlmM1ADi
— Babak Taghvaee – The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) September 27, 2020
Συνεχείς βομβαρδισμοί
Η Αρμένισσα δημοσιογράφος Λιάνα Μανουκιάν περιέγραψε στο protothema.gr την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί, με τις μάχες να μην σταματούν και να συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε σπίτια κατοίκων.
Η Λιάνα Μανουκιάν αναφέρει ότι στις 27 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης με την απόφαση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στην Αρμενία και στο Αρτσάχ, κάτι που όπως αναφέρει δεν τους έπληξε αλλά ευθείς σχημάτισαν μονάδες πολιτοφυλακής και στρατολόγησαν εθελοντές.
Οι γυναίκες είναι έτοιμες να πολεμήσουν
«Οι Αρμένιοι είναι πολύ σκληρός λαός, στις δύσκολες στιγμές ενώνουν τις δυνάμεις τους. Στον πόλεμο γίνονται ένα. Η ζωή του κάθε πολίτη μας έχει μεγάλη αξία για μας. Ακόμα και οι γυναίκες είναι έτοιμες να πολεμήσουν, να σταθούν δίπλα στο Στρατό μας. Πρόσφατα με πρωτοβουλία της πρώτης κυρίας της Αρμενίας, Άννας Χακομπιάν, ξεκίνησαν μαθήματα κατάρτισης των γυναικών του Αρτσάχ. Θυμάμαι, όταν ξέσπασε ο τετραήμερος πόλεμος (2016), και τότε οργανώθηκε εθελοντική στρατολόγηση. Θυμάμαι, ότι ανάμεσα στις μεγάλες ουρές εθελοντών που ήθελαν να εγγραφτούν στις μονάδες της εμπροσθοφυλακής, υπήρχαν και οι γυναίκες» δήλωσε μεταξύ άλλων η Αρμένισσα δημοιογράφος.