Μπορεί στην κυβέρνηση να πανηγυρίζουν, αλλά αναλυτές των διεθνών σχέσεων και άνθρωποι με αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα τους χτυπούν καμπανάκια κινδύνου για τις τελευταίες εξελίξεις.
Μιλώντας σε κυπριακό μέσο ο ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης κατήγγειλε ότι η χώρα μας έσπευσε να υπογράψει τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ, ενώ μπορούσε εύκολα να το καθυστερήσει για μια ημέρα, προκειμένου να πάει σε πιο «ήπιο» κλίμα στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ τόνισε ότι η πρωτοκόλληση του συμφώνου Τουρκίας–Λιβύης στον ΟΗΕ μπορεί να μην δημιουργεί έννομα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Απαξιώνοντας τις θριαμβολογίες κυβερνητικών στελεχών, ο καθηγητής τόνισε ότι η χώρα μας δεν πήρε τίποτε άλλο παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα γίνει μόνον για θαλάσσιες ζώνες.
«Πέστε μου, η απειλή που έχει γίνει στην Τουρκία είναι η μη βελτίωση των σχέσεων; Είδατε πουθενά την λέξη κυρώσεις» αναρωτήθηκε ο Ιωάννης Μάζης; «Περί μιας εργαλειοθήκης μιλήσαμε, λες και είμαστε υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι» τόνισε, σημειώνοντας ότι ψηφίσαμε για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, οπισθοχωρώντας από την θέση της Κύπρου για ταυτόχρονες κυρώσεις κατά Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο Γιάννος Χαραλαμπίδης έκανε λόγο για στημένο παιχνίδι για το τελικό αποτέλεσμα των συμπερασμάτων. «Δεν πιστεύω ότι το πρώτο και το δεύτερο προσχέδιο γράφτηκαν εκείνη την στιγμή», τόνισε συμπληρώνοντας ότι ήταν έτοιμα από πριν, αφού οι Βρυξέλλες ήξεραν το τελικό αποτέλεσμα. «Απλά έπρεπε να υπάρχει σασπένς» είπε λέγοντας ότι επί της ουσίας δημιουργήθηκε ένα σκηνικό για να γλυτώσει την Τουρκία από τις κυρώσεις.
Ο δε διεθνολόγος Γ. Κέντας έκανε λόγο για παγίδες στις πρόνοιες της «θετικής ατζέντας», προειδοποιώντας ότι υπάρχουν ασάφειες που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στην παράγραφο 21 που αφορά τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Στα συμπεράσματα δεν ξεκαθαρίζονται επ’ ακριβώς τα μέρη που πρέπει να συμμετάσχουν στην «πολυμερή διάσκεψη» δεδομένης της θέσης της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.