Πολλά ειπώθηκαν από ΜΜΕ και πολιτικά πρόσωπα για το μεγάλης διάρκειας ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα:
- Του Jonathan Κωνσταντίνου
ότι ήταν η πρώτη φορά που δεν συνδυάστηκε με αντίστοιχη επίσκεψη στην Τουρκία και πως στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο δεν συνάντησε τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο, ενώ υπήρξαν πολλές αναφορές για τη Σούδα, για ενεργές επενδύσεις των ΗΠΑ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα, για την αναβάθμιση γενικών και εμπορικών σχέσεων και για την αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας με αμερικανο(ισραηλινά) κεφάλαια.
Στη διπλωματία υπάρχουν λόγια και έργα. Τα λόγια συνήθως παρέρχονται, μα τα έργα και οι πράξεις μένουν. Οι ΗΠΑ έχουν προφορικές επαφές με τον πρόεδρο Ερντογάν για να μην καταρρεύσει και τυπικά η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όμως οι πράξεις σηματοδοτούν τη σαφή αποστασιοποίησή τους από πολιτικές ίσων αποστάσεων, που επί της προηγούμενης μάλιστα κυβέρνησης των ΗΠΑ είχαν μεταστραφεί αρνητικά σε βάρος της Ελλάδας με την απομάκρυνση από το δόγμα 7:10 υπέρ της Τουρκίας.
Ένα κεφάλαιο του ταξιδιού του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και ενός εκ των πιο στενών συνεργατών του προέδρου Τραμπ το οποίο, όμως, δεν συζητήθηκε καθόλου ήταν η επίσκεψή του στην Εβραϊκή Συναγωγή της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της ημέρας του Γιομ Κιπούρ. Eίναι η πιο σημαντική θρησκευτική εορτή των Εβραίων, αλλά και η επέτειος του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ (1973).
Το Ισραήλ στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ήταν αμυνόμενο, όπως στον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967. Τα ευρωπαϊκά κράτη, υπό την απειλή εμπορικού μποϊκοτάζ και ενός αραβικού πετρελαϊκού εμπάργκο που θα εκτίνασσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου, είχαν σταματήσει ήδη να τροφοδοτούν το Ισραήλ με πολεμοφόδια. Μάλιστα είχε φτάσει ένα μήνυμα από τον Κίσινγκερ, το οποίο έλεγε: «Μην ενεργήσετε πρώτοι». Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι ΗΠΑ, χωρίς άμεση στρατιωτική εμπλοκή, συνέδραμαν πολύ ουσιαστικά το Ισραήλ με πολεμοφόδια και πληροφορίες για τις κινήσεις των εχθρών του, δίνοντας τη νίκη στο Ισραήλ.
Ο Μάικ Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής των ΗΠΑ, θήτευσε το 2017-2018 ως επικεφαλής της CIA, συνοδευόταν στο ταξίδι του από τη σύζυγό του, η οποία, εκτός από πιστή ευαγγελική χριστιανή, όπως και ο ίδιος, δίνει τεράστια σημασία στη λεπτομέρεια και στον συμβολισμό. Είναι βαθύς γνώστης της Ιστορίας και εξαιρετικός στρατιωτικός αναλυτής.
Η επίσκεψη, λοιπόν, του Μάικ Πομπέο στη Συναγωγή, ειδικά στην επέτειο του Γιομ Κιπούρ, στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς περισσότερους αποδέκτες. Σηματοδοτεί την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει καμία βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως από τη Γερμανία, πράγμα βέβαια που απεδείχθη από τα πορίσματα της τελευταίας Συνόδου της Ε.Ε., μετά την οποία, με κάποιες χλιαρές δηλώσεις συμπάθειας προς Ελλάδα – Κύπρο, η Τουρκία εξασφάλισε ακόμα περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει με απόλυτη σιγουριά στην αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ υπό προϋποθέσεις. Πρώτη προϋπόθεση είναι να αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με Κύπρο και Ισραήλ, την οποία θα εγγυηθούν οι ΗΠΑ και στρατιωτικά και υλικά (το 3+1 που έχει τελματώσει λόγω της μη αποδοχής του από την ελληνική πλευρά). Δεύτερη προϋπόθεση είναι να μεταφερθεί η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ.
Η επίθεση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας ήδη έχει αρχίσει με υβριδικά μέσα και διαρκείς ασκήσεις ψυχολογικού πολέμου, και σύντομα θα διευρυνθεί. Δεν διαφεύγει καθόλου της προσοχής του Μάικ Πομπέο ή της Αμερικανικής Κοινότητας Πληροφοριών ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ήδη έχει διαμορφώσει ένα επεκτατικό σχέδιο της τουρκικής επικράτειας πολύ μεγαλύτερο από αυτό της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ήδη έχει θέσει ως στόχο του την ανάκτηση της Ιερουσαλήμ, την ενοποίηση του Καυκάσου υπό τουρκική επικυριαρχία, την εδραίωση της τουρκικής παρουσίας στη Βόρεια Αφρική. Ουσιαστικά εφαρμόζει το σχέδιο του παν-Τουρανισμού, ναζιστικής εμπνεύσεως.
Το νέο σχέδιο της Τουρκίας ουσιαστικά ξεκινάει εκεί όπου σταμάτησε το Γ΄ Ράιχ. Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος, Ιερουσαλήμ, Σινά, πετρέλαια Μοσούλης, πετρέλαια Μπακού, όλα ήταν στα σχέδια της Γερμανίας τότε και είναι ακόμα, μαζί με τη σύνδεση Βερολίνου – Πεκίνου, η δε Τουρκία πολύ έξυπνα έχει τοποθετηθεί ως αναγκαίος κρίκος στην προσέγγιση των οικονομικών ατμομηχανών, αλλά στρατιωτικών νάνων Ευρώπης και Ασίας.
Στόχος της Τουρκίας είναι όλοι οι γείτονές της να γίνουν βορά στον τευτονικής εμπνεύσεως παν-τουρανισμό, διαπνεόμενο από τη φιλοσοφία των Αδελφών Μουσουλμάνων, που οργανώθηκαν από τον ναζί Julius Streicher. Η Τουρκία, φυσικά, προτιμά να καταπίνει έναν έναν τους εχθρούς της παρά να τους αντιμετωπίζει όλους μαζί. Αυτό ακριβώς ήρθε να μας πει ο Πομπέο. Μας λέει ότι είμαστε οι επόμενοι και ότι, αν δεν ενωθούμε με τους φυσικούς μας συμμάχους, θα έχουμε συνεχώς σοβαρότατα προβλήματα με την Τουρκία που ενεργεί ως proxy (αντιπρόσωπος) του σινογερμανικού μετώπου. Οι ΗΠΑ δεν τρέφουν αυταπάτες περί Τουρκίας ως «πιστής συμμάχου».
Η Τουρκία έχει ήδη κάνει το λάθος να τοποθετείται ενάντια στις ΗΠΑ, θα δει ότι αυτοί που τη στηρίζουν θα την εγκαταλείψουν. Πότε η Ελλάδα θα αντιληφθεί ότι οι ίδιοι παράγοντες που είναι φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία θα εγκαταλείψουν πολύ πιο σύντομα την Ελλάδα στην τύχη της έναντι της Τουρκίας, ελπίζοντας ότι μια πιο δυνατή Τουρκία θα τους βοηθήσει στις στρατηγικές επιδιώξεις τους κατά των ΗΠΑ;
Συνεπώς, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πομπέο μάς ρωτάνε: Εμείς, οι ΗΠΑ, είμαστε με το Ισραήλ, τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή μας στην περιοχή. Εσείς είστε; Και αν ναι, πότε θα το αποδείξετε, διότι η υπομονή των ΗΠΑ εξαντλείται. Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα επί προεδρίας Τραμπ και με τον Πομπέο στην ηγεσία του ΥΠΕΞ να πετύχουν το ακατόρθωτο: να συνασπιστεί σχεδόν όλος ο αραβικός κόσμος υπέρ του Ισραήλ, βλέποντας την απειλή της Τουρκίας. Η Ελλάδα, όμως, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει… με το αδυσώπητο ρολόι του χρόνου να λειτουργεί σε βάρος της.
*Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ και διευθυντής του EastMed Strategic Studies Institute