Η αφυδάτωση αποτελεί μεγάλη απειλή για τον οργανισμό, καθώς, ακόμα και σε ελαφριά μορφή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως πονοκέφαλο, κούραση, ζαλάδα, δυσκοιλιότητα. Μάλιστα, εάν δεν πίνετε πολύ νερό, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και να σας προκαλέσει μυϊκές κράμπες, πόνο στις αρθρώσεις, μειωμένο μεταβολισμό, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξημένη πείνα.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό, εκτός από πολύ νερό, να καταναλώνετε και τροφές που ενισχύουν την ενυδάτωση του οργανισμού σας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας ή στις διακοπές ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε.
Ας δούμε, λοιπόν, πέντε τροφές που ενυδατώνουν εκ των έσω τον οργανισμό μας:
Καρπούζι: Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού έχει 91,5% περιεκτικότητα σε νερό, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα απόλαυση και ενυδάτωση. Είναι καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α και είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Αγγούρι: Με 96,7% περιεκτικότητα σε νερό, τα αγγούρια αποτελούν το καλύτερο λαχανικό όσον αφορά την ενυδάτωση του οργανισμού.
Μαρούλια: Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του είναι η βιταμίνη Α και το κάλιο. Ωστόσο, με περιεκτικότητα 95% σε νερό, μια μεγάλη σαλάτα με μαρούλι είναι ό,τι χρειάζεστε για τις ζεστές μέρες.
Ραπανάκια: Πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο και φτωχό σε θερμίδες. Η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το 95,3%.
Φράουλες: Ισως το πιο σημαντικό διατροφικό χαρακτηριστικό της φράουλας να είναι τα αντιοξειδωτικά της, και ιδιαίτερα ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερες την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη. Παράλληλα, ενυδατώνει τον οργανισμό, αφού έχει 92% περιεκτικότητα σε νερό.