Τις ψηφιακές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στο βήμα της Βουλής, ανέφερε στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπογραμμίζοντας ότι από το 2020 το κράτος θα αρχίσει να αποκτά πραγματική ψηφιακή υπόσταση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καθιέρωση της «ψηφιακής ταυτότητας» για κάθε πολίτη, η οποία θα αποτελεί και το βασικό μέσο συναλλαγής του με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση βασικών λειτουργιών του Κράτους σημείωσε: «Η επικοινωνία του πολίτη με το Δημόσιο θα γίνεται μόνο μία φορά. Κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα επικοινωνεί με το Δημόσιο με εργαλείο επικοινωνίας τη νέα ψηφιακή ηλεκτρονική του ταυτότητα. Με αυτήν θα εισάγεται και στο νοσοκομείο, αν χρειαστεί, και με αυτήν θα εξυπηρετείται συνολικά από το Δημόσιο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές».
Η ενιαία πύλη gov.gr
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, κεντρικό άξονα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σημείο. Τον ρόλο αυτό θα διαδραματίσει μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο.
Με άμεσο στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας θα πραγματοποιηθεί επέκταση υποδομής της ΓΓΠΣ ώστε να μεταφερθεί εκεί μεσοπρόθεσμα το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου. Επιπλέον, στο πλάνο υπάρχει η υλοποίηση συστήματων, όπως αυτό της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού – HRMS τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.
Όσον αφορά την σπουδαιότητα των ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς, (5G), ο κ. Πιερρακάκης τοποθέτησε την ζήτηση του φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στα τέλη του 2020, ως έναν -όπως είπε- «καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς».