Στην αναστολή του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα «χρυσά» διαβατήρια οδήγησαν οι αποκαλύψεις που έγιναν για καταχρηστική εκμετάλλευση του προγράμματος που δίνει σε πλούσιους επενδυτές διαβατήριο και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην Ε.Ε.
«Η αναστολή του προγράμματος θα ενεργοποιηθεί από την 1η Νοεμβρίου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει στο μέλλον νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος απάντησε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας πως η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου προγράμματος.
Το πρόγραμμα (που είναι πολύ δημοφιλές στους Ρώσους, στους Ουκρανούς και τελευταία στους Κινέζους και τους πολίτες της… Καμπότζης), που προέβλεπε ότι με μίνιμουμ επένδυση ύψους 2.000.000 ευρώ παρέχονται διαβατήρια που εγγυώνται ταξίδια χωρίς τη χρήση βίζας εντός Ε.Ε., προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Κύπρο, καθώς έχει γίνει στόχος κριτικής, αφού συνδέεται με τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος.
Εξασφάλιση διαβατηρίου για Κινέζο καταζητούμενο
Η αναστολή του προγράμματος έρχεται έπειτα από την αποκάλυψη της τηλεόρασης του Al Jazeera. Σε βίντεο εμφανίζονται ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Τζιοβάνης να συζητούν με (υπό κάλυψη) δημοσιογράφους την εξασφάλιση διαβατηρίου για Κινέζο καταζητούμενο ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην σε επτά χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος!
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως, αν έρθουν τα χρήματα στην Κύπρο, ο ίδιος θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν και, αν δεν τα κατάφερνε στην Κύπρο, θα μπορούσε να μιλήσει με τους ομολόγους του προέδρους των Κοινοβουλίων της Μάλτας, της Λετονίας και της Σλοβενίας. Εξαιτίας της υπόθεσης ο κ. Συλλούρης ανακοίνωσε αποχή από τα καθήκοντά του και ζήτησε «δημοσίως συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει».
Η Κομισιόν πάντως εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση με το κοινοτικό Δίκαιο του κυπριακού προγράμματος απόδοσης διαβατηρίων σε επενδυτές εν όψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ.
Οι βουλευτές ζητούν παραίτηση
Την ίδια στιγμή όλα τα κόμματα ζητούν από τον κ. Συλλούρη να παραιτηθεί, ενώ αρνήθηκαν να παραστούν στην σημερινή προγραμματισμένη συνεδρία της Βουλής. Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Θεσμών, Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να συνεδριάσουμε εκτός και αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος από το βίντεο του Al Jazeera φαίνεται να εμπλέκεται σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς».
Ο κ. Συλλούρης με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη αναφέρει ότι δεν παραιτείτε αλλά ότι δεν θα φέρει ένσταση σε αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας:
«Σας γράφω σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων και δεδομένου ότι με την αρχική μου δήλωση είχα αναφέρει τη φύση της εμπλοκής μου εις το σχετικό video και επίσης με μετέπειτα δήλωση μου ανέφερα ότι δεν θα παραιτηθώ από την θέση του Προέδρου της Βουλής. Δεδομένης της χθεσινής σας δήλωσης ότι έχετε αποφασίσει να διαταχθεί έρευνα σε σχέση με το όλο θέμα, σας ενημερώνω ότι αν το κρίνετε αναγκαίο να προχωρήσετε εις το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτηση άρσης της Βουλευτικής μου ασυλίας δια να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες δεν πρόκειται να ενστώ».