Προειδοποιήσεις στην Κυβέρνηση: «Όχι εντός των 12 μιλίων το Oruc Reis γιατί απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα»

Η θέση ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 ν.μ. και πρακτικά η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει εκτός των 6 ν.μ. ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν έμπειροι διπλωμάτες και πανεπιστημιακοί, κάνοντας λόγο για εθνική υποχώρηση και προειδοποιώντας ότι, εάν επιτραπεί στο Oruc Reis να κάνει έρευνες μεταξύ έξι και 12 μιλίων, θα έχουμε επί της ουσίας απεμπολήσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων.

Το πόσο κακό έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με τις δηλώσεις του «η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια» γίνεται κατανοητό από τους πανηγυρισμούς του τουρκικού Τύπου.

Ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μάλιστα, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, είπε ότι αυτή του η δήλωση καλό είναι να διορθωθεί, ενώ τόνισε ότι για τα ζητήματα αυτά είναι προτιμότερο να ομιλεί πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Καμία ελληνική κυβέρνηση από το 1974 δεν ταύτισε δημόσια τις εθνικές κόκκινες γραμμές με τα έξι ναυτικά μίλια».

Για εθνική υποχώρηση μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφαλείας του King’s College London και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι «αν είναι αυτή η εθνική κόκκινη γραμμή, τότε υπάρχει σοβαρή υποχώρηση. Μήπως να το ξανασκεφτείτε;».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη για την εκπόνηση της εξωτερικής πολιτικής. Αυτή, τελικά, πιστώνεται τις επιτυχίες και χρεώνεται τις αποτυχίες. Η θέση ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 ν.μ. και πρακτικά η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει εκτός των 6 ν.μ., όμως, ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας!

Καταπέλτης ήταν και ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη υποστήριξε ότι η Ελλάδα πίεσε την Κύπρο να μη θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και χαρακτήρισε ελλιπείς τις πιέσεις της Αθήνας για κυρώσεις. Αποδοκιμάζοντας μάλιστα την κυβερνητική ρητορική περί επιτυχιών που δημιουργούν πρόβλημα στον Ερντογάν, ο κ. Μάζης χαρακτηριστικά είπε: «Να αλλάξουν ράφτη αυτοί που μιλούν για στενό κορσέ».

Η ουσία, όμως, βρισκόταν στην προειδοποίηση του έμπειρου αναλυτή, ο οποίος συνέχισε προειδοποιώντας ότι, εφόσον επιτρέψουμε στο Oruc Reis να κάνει έρευνες μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, τότε «απεμπολούμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα για επέκταση».

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων και αντικρούοντας τη φιλολογία που θέλει ως «μαξιμαλιστική προσέγγιση», που θα δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας, την κίνηση αυτή, τόνισε ότι τα 12 ναυτικά μίλια δεν απαγορεύουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This