Σε εξέλιξη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών η διαδικασία με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης. Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας, σόκαρε τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα ζητώντας να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασμένους, μιας και δεν είναι ύποπτοι φυγής και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει!
Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, οι καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους.
Η κ. Οικονόμου πρότεινε να αποδεχθεί το δικαστήριο τις αιτήσεις για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι:
- Έχουν μόνιμη και γνωστή κατοικία στη χώρα
- Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους καθόλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας
- Δεν είναι ύποπτοι φυγής καθώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα τήρησαν τους περιοριστικούς όρους
- Δεν έκαναν προπαρασκευαστικές πράξεις για οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια
- Διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, με εξαίρεση τον Νίκο Μιχαλολιάκο ο οποίος έχει μία καταδίκη αλλά αυτή αφορά υπόθεση του 1979 όταν ήταν 22 ετών και τους Μίχο, Μπαρμπαρούση και Αλεξόπουλο που έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα νομικής όμως απαξίας
Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.
Να τονίσουμε ότι έχουν ζητήσει αναστολή οι 6 από τους 7 «ηγέτες» της εγκληματικής οργάνωσης (δεν έχει ζητήσει αναστολή ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).
Παρόντες είναι οι κατηγορούμενοι: Ι. Άγγος, Ε. Καλαρίτης, Α. Μιχάλαρος, Β. Σιατούνης, Α. Στράτος, Χ. Α. Χατζηδάκης. N. Παπαβασιλείου, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Λ. Τσαλίκης. A. Χρυσαφίτης. A. Τσορβάς, N. Τσορβάς.
Σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτό κάποιο από τα αιτήματα θα επιβληθούν περιοριστικοί όροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης τους.
Στις φυλακές Δομοκού
Σε όσους δεν χορηγηθεί αναστολή, τότε με τη διαδικασία του εντάλματος σύλληψης και της προσαγωγής θα οδηγηθούν στις φυλακές οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι φυλακές Δομοκού και όχι οι φυλακές Κορυδαλλού.
Και αυτό διότι αφενός διαθέτουν πέντε πτέρυγες για σκληρούς ποινικούς και αφετέρου διότι οι φυλακές Κορυδαλλού δεν έχουν χώρους ειδικά διαμορφωμένους για καραντίνα. Και αυτό διότι όπως προκύπτει από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσοι φυλακιστούν θα τεθούν σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ενας άλλος λόγος είναι ήτι η συγκεκριμένη φυλακή είναι υποδίκων και όχι καταδίκων και διότι στο μοναδικό τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού που θα μπορούσαν να κρατηθούν τυχόν κατάδικοι που οι ποινές τους δεν θα ανασταλούν, είναι η γυναικεία πτέρυγα.
Έτοιμα τα κελιά και το σχέδιο (σκληρής) κράτησης
Έτσι οι αρχές έχουν προετοιμάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δεν θα έχει επαφή με τους υπόλοιπους κρατουμένους, ενώ τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο Δομοκό για τους έξι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.
Στο πλάνο των φυλακών είναι οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής να προαυλίζονται μόνοι τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, προκρίνεται το σενάριο να μην έχουν επαφές μεταξύ τους, λόγω του ψυχροπολεμικού κλίμακος που επικρατεί στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης.
Καθημερινοί οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι που θα γίνονται στα κελιά τους θα είναι καθημερινοί, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση ενώ θα δέχονται επισκεπτήρια κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Παρόλα αυτά όπως επισήμανε η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου σε δήλωσή της, αρμόδιος για τη φυλακή που θα οδηγηθούν είναι ο εισαγγελέας που θα εκδώσει το φυλακιστήριο. Επικρατέστερες φυλακές είναι του Δομοκού και των Τρικάλων.