Στην αναθεώρηση της εκλογικής και ποινικής νομοθεσίας προσανατολίζεται η Κυβέρνηση μετά το πέρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, ώστε να διασφαλίσει ότι διά της στερήσεως του δικαιώματος του εκλέγειν –το οποίο επιτρέπει ο αναμορφωμένος ποινικός κώδικας ΣΥΡΙΖΑ του 2019– θα αποτρέψει τυχόν κάθοδο καταδικασμένων μελών εγκληματικής οργανώσεως σε εθνικές εκλογές.
Το ενδιαφέρον όμως επί του συγκεκριμένου είναι ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Ἐσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος εξετάζει σοβαρά, αφορμής δοθείσης, όλα τα κωλύματα ασκήσεως του εκλογικού δικαιώματος που θα περιληφθούν στο νέο αναθεωρημένο Προεδρικό Διάταγμα.
Όπως πληροφορείται η «Εστία» μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται:
- η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
- η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινεί ναρκωτικά
- η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση
- η συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος
- η διάπραξη ληστείας
- η άσκηση βίας κατά τα οριζόμενα στον Ποινικό Κώδικα αδικήματα
- η διάπραξη υπεξαιρέσεως από δημοσίους λειτουργούς κ.ά.
- η διάπραξη του αδικήματος πορνογραφίας ανηλίκων
Η ποινή στέρησης ασκήσεως του εκλογικού δικαιώματος δεν θα είναι ενιαία αλλά θα ποικίλλει. Για άλλα αδικήματα θα επιβάλλεται ποινή στερήσεως δύο ετών (υπεξαίρεση λ.χ.) για άλλα τρία, για άλλα πέντε, για άλλα επτά και για άλλα δέκα (τρομοκρατία, εγκληματική οργάνωση).
Πρόκειται αναμφίβολα για τολμηρή πολιτική απόφαση η οποία θα έχει ως συνέπεια να στερηθούν τα δικαιώματά τους καταδικασμένα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η 17Ν αλλά και εγκληματικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή.
Στην Κυβέρνηση άλλωστε ψιθυρίζεται έντονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για να μπορούν να ψηφίσουν ξανά σε εκλογές μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Προβληματισμός υπάρχει στο Υπουργείο Εσωτερικών για το εάν είναι νομικώς δυνατόν να νομοθετηθεί ότι ο Άρειος Πάγος μπορεί να θέσει κόμμα εκτός νόμου. Ο προβληματισμός υπάρχει για την περίπτωση που ηγέτης κάποιου μικρού κόμματος όπως λόγου χάρη του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» αξιοποιήσει τυχόν νέα διάταξη, προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέσει το καταστατικό του ΚΚΕ ή άλλου κόμματος και ζητήσει να τεθεί αυτό… εκτός νόμου. Γεγονός που θα δημιουργήσει απίστευτες πολιτικές περιπλοκές.
Γι’ αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών είναι άκρως σκεπτικό επ’ αυτού του θέματος να τίθεται κόμμα ολόκληρο εκτός νόμου με βάση το καταστατικό του και θα αναμένει το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκροτείται από διακεκριμένους ποινικολόγους.
Η τάση είναι πάντως να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο και να αναζητηθεί άλλη οδός προκειμένου να μην ανακηρύσσει ο Άρειος Πάγος εξτρεμιστικά κόμματα. Μεγάλη σημασία προς αυτό έχει η εξειδίκευση του άρθρου 29 του Συντάγματος. Ενδεχομένως ο νομοθέτης να εστιάσει ατομικά στο αν τα μέλη κόμματος που επιθυμεί να ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο για να συμμετάσχει στις εκλογές πληρούν με την δράση τους και τον βίο τους το συνταγματικό κριτήριο: Εάν εργάζονται για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής ώστε να μην διορίζονται σε αυτήν και να έχουν πάγιο κώλυμα διορισμού μέλη εγκληματικών οργανώσεων, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας οσονούπω, με αφορμή την υπόθεση της καταδικασμένης με αναστολή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ελένης Ζαρούλια.
Πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα προς την κατεύθυνση της στέρησης δικαιωμάτων σε εγκληματίες ανακοίνωσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
πηγή: εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»