Με λογικές παρακράτους, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά αρνούνται να συμμορφωθούν στις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τη συνταξιοδότηση πατέρων εργαζόμενων στο Δημόσιο με ανήλικα τέκνα.
Την ώρα που επιμένει να μην εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πλήρη επιστροφή των αναδρομικών, η «δημοκρατία» φέρνει στο φως μια υπόθεση που αποδεικνύει ότι ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, προφανώς σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό, αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επηρεάζει αρνητικά χιλιάδες εργαζομένους.
Παρότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει από τις 4 Μαρτίου 2020 απόφαση που ορίζει ρητά ότι πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους η ευνοϊκή διάταξη που ισχύει για την πρόωρη συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα τέκνα, σχεδόν οκτώ μήνες αργότερα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν την εφαρμόζει, αλλά εμπαίζει και την κοινή γνώμη, καθώς άλλα λέει ο υπουργός Εργασίας και άλλα οι άμεσοι συνεργάτες του απαντώντας στις δικαιολογημένες οχλήσεις της ΑΔΕΔΥ.
Αλλοπρόσαλλη νομοθέτηση
Με το άρθρο 6, παρ. 1-9, του νόμου 3865/2010 εξισώθηκαν τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών με ανήλικα τέκνα και 25ετία στο Δημόσιο τα έτη 2011 και 2012. Ωστόσο με την παρ. 11 του ίδιου άρθρου εξαιρέθηκαν αδικαιολόγητα οι πατέρες με ανήλικο τέκνο και συμπληρωμένη 25ετία το 2010. Αυτό είχε αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος που έχει 24 έτη το 2010 και συμπληρώνει 25ετία το 2011 να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 52 έτη, ενώ ο συνάδελφός του που έχει συμπληρωμένη 25ετία το 2010 να συνταξιοδοτείται μετά τα 58, μέχρι και στα 62 έτη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η παράλογη διάκριση προκάλεσε αντιδράσεις και οδήγησε στα δικαστήρια, όπου το 2016 το 2ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαίωσε άνδρα δημόσιο υπάλληλο με 25 έτη ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας) το 2010 και ανήλικο τέκνο, ο οποίος ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί από τα 50 έτη, όπως προέβλεπε ο νόμος για τις γυναίκες.
Το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τρία χρόνια καθυστέρηση (!), έκρινε ότι η διάταξη με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών, χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.
Έτσι, με την απόφαση 317/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου άνοιξε ο δρόμος σε χιλιάδες άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο για ταχύτερη συνταξιοδότηση είτε αμέσως είτε πριν από τα 62 έτη.
Ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σημειώνει τα εξής: «Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που διατρανώνουν ότι σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, δεν μπορεί να τις εφαρμόζουν à la carte, όπου θέλουν, και να πράττουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν πρέπει, ενώ υπάρχει τελεσίδικη απόφαση ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, να υποχρεωθούν οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι να αναγκαστούν να παραιτηθούν από την εργασία τους, να μείνουν για χρόνια χωρίς εισόδημα και να αναγκαστούν να κινηθούν δικαστικά, για να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα».
Βρούτσης: «Ας προσφύγουν»
Κι ενώ έχουν περάσει οκτώ μήνες από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Εργασίας δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση. Κι ενώ ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη, απάντησε ότι αυτό θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως καταγγέλλει η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στο Δημόσιο, «σε επικοινωνία μόλις την περασμένη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου του γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Βρούτση, τον κ. Τουφεξή, στον οποίο ετέθη ξανά το θέμα, η απάντηση ήταν: “Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργού να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα”. Στην επισήμανση δε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι υποχρεωτική, δημιουργεί δεδικασμένο και όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια θα δικαιωθούν η απάντηση ήταν: “Ας προσφύγουν”».
Έξι χρόνια «περίμενε»
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, βάσει του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να υποβάλει ο δημόσιος υπάλληλος αίτηση συνταξιοδότησης, πρέπει πρώτα να παραιτηθεί. Δηλαδή, εν προκειμένω, θα πρέπει να παραιτηθεί, να περιμένει περίπου τρία χρόνια ώσπου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να απορρίψει την αίτησή του, ώστε να κινηθεί δικαστικά, αναμένοντας άλλα δύο χρόνια μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και εάν είναι τυχερός, άλλον ένα χρόνο, σύνολο έξι (!) προκειμένου να δικαιωθεί με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
πηγή: «δημοκρατία»