Ο επιδημιολογικός δείκτης του… Χρηματιστηρίου δείχνει lockdown – Ύφεση τουλάχιστον 10% (και βλέπουμε)

Οι αγορές που τρέχουν πιο γρήγορα από τις πολιτικές αποφάσεις εκτιμούν ότι η κατάσταση κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει ξεφύγει

Must Read

Μετά την «βουτιά» τις προηγούμενες ημέρες, των ξένων χρηματιστηρίων, ήρθε η και η ελεύθερη πτώση του ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι επενδυτές βλέπουν ότι η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη οδεύουν προς ένα νέο lockdown. Οι αγορές που τρέχουν πιο γρήγορα από τις πολιτικές αποφάσεις εκτιμούν ότι η κατάσταση κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει ξεφύγει και μια νέα καραντίνα είναι μάλλον αναπόφευκτη. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για την Ελλάδα, καθώς τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από τα 1.000 κάθε μέρα.

Μόλις χθες το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχασε 2,1 δισ. ευρώ από την πτώση τού 5,4%, στις 564,93 μονάδες, ενώ οι τράπεζες βυθίστηκαν κατά 5,6%. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες από την ελληνική χρηματαγορά έχουν εξαφανιστεί πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Ύφεση ακόμα και 10% βλέπουν τώρα στην κυβέρνηση

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν και σβήνουν τον Προϋπολογισμό του 2021 λίγες εβδομάδες προτού το τελικό κείμενο κατατεθεί επίσημα στη Βουλή. Εκεί που αρχικά υπολόγιζαν 8,2%, φαίνεται πως αλλάζουν και αυτή την πρόβλεψη και θα την τοποθετήσουν κοντά στο 10%.

Ωστόσο, και αυτή η εκτίμηση είναι μάλλον συντηρητική, από τη στιγμή που ανακοινώνονται συνεχώς έκτακτα περιοριστικά μέτρα και πολλές περιοχές βρίσκονται ήδη σε lockdown. Αυτά τα τοπικά lockdowns συνεισφέρουν περίπου στο 20% του ΑΕΠ, ενώ, όπως φαίνεται, θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται στο όριο να περάσουν στην «κόκκινη» ζώνη.

Στην κυβέρνηση κρατούν με νύχια και με δόντια να μην περάσει η Αττική σε lockdown, γιατί τότε η ύφεση θα φύγει πάνω από το 10% και το χρέος θα εκτοξευτεί πάνω από το 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ (η Αττική συνεισφέρει στο 48% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Μάλλον έτσι εξηγείται η στάση υπουργών του οικονομικού επιτελείου που χαρακτήριζαν «μικρή διαφορά» την εκτίμηση του ΔΝΤ για ύφεση 9,5% και του προσχεδίου με 8,2%, μια διαφορά 2,4 δισ. ευρώ.

Εδώ και καιρό φαινόταν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, γι’ αυτό και δήλωναν πως η οικονομία αντέχει ένα νέο lockdown, αφού τα πολυδιαφημισμένα ταμειακά διαθέσιμα είναι σχεδόν 37,5 δισ. ευρώ. Φυσικά και είχαν κοστολογήσει τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται ήδη (για παράδειγμα κλείσιμο των μαγαζιών στις 24.00 και μάσκες παντού). Ίσως να πίστευαν πως έτσι θα προετοιμάσουν τον κόσμο από το δικό τους μετερίζι.

Αν καταθέσουν, πάντως, νέα πρόβλεψη για την ύφεση κοντά στο 10%, θα έχουν πετύχει κάτι που δεν έχει συμβεί ούτε στα χειρότερα χρόνια της οικονομικής κρίσης: να πέσει μέσα το ΔΝΤ σε πρόβλεψή του.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This