Η Ευρώπη έρμαιο του κορωνοϊού: Lockdown και περιορισμοί η νέα κανονικότητα… Ζητείται ελπίς

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού αποδεικνύεται... τσουνάμι και μια προς μια οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου παρασύρονται.

Must Read

Όπου και να γυρίσει κανείς το βλέμμα του στην Ευρώπη, μόνο lockdown και περιορισμούς θα δει. Ο κορωνοϊός έχει καταφέρει να διαλύσει την κανονικότητα των ανθρώπων, με αμφίβολη την ημερομηνία επιστροφής σε αυτήν. Οι ευρωπαϊκές χώρες καθημερινά σπάνε ρεκόρ νέων κρουσμάτων, καθημερινά περιορίζουν όλο και περισσότερο τους πολίτες τους.

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού αποδεικνύεται… τσουνάμι και μια προς μια οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου παρασύρονται.

Βέλγιο: Ασθενείς στη Γερμανία

Το Βέλγιο άρχισε να στέλνει ασθενείς με Covid-19 στη Γερμανία λόγω του συνωστισμού στα νοσοκομεία της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Μόνο σήμερα, 16 ασθενείς από νοσοκομεία της Λιέγης στάλθηκαν σε φλαμανδικά νοσοκομεία και τέσσερις σε γερμανικά νοσοκομεία. Αυτοί είναι μικροί αριθμοί, αλλά κάθε ασθενής είναι μια εκδήλωση αλληλεγγύης, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Βαντενμπρούκε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε και δεύτερο lockdown. Λαμβάνει νέα μέτρα την ώρα που τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τις 23.000.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα και για ένα μήνα:

  •  τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
  • στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
  • σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
  • Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
  • η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός αυτό δεν είναι εφικτό
  • τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
  • η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
  • τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
  • οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

Γαλλία: Συνεχίζουν την ανιούσα τα κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα 49.215 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα 47.637 που είχαν ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 1.331.984. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 256 και φτάνουν πλέον τους 36.565.

Βρετανία: Περιορίζει τις εξαγωγές του αντιγριπικού εμβολίου

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου κατά της γρίπης που θα χρησιμοποιηθεί στη χώρα αυτόν τον χειμώνα, σημειώνοντας ότι υπάρχει επαρκής εφοδιασμός καθώς καταστρώνει ένα πρόγραμμα για τη χορήγηση του εμβολίου.

«Αυτή η ενέργεια θα προστατεύσει τον εφοδιασμό μας για εμβολιασμούς κατά της γρίπης, ως μέρος των σχεδίων μας για τη χορήγηση 30 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της γρίπης μπροστά σε αυτόν τον πρωτόγνωρο χειμώνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ισλανδία: «Πνίγονται» στον κορωνοϊό

Η Ισλανδία ενισχύει από το Σάββατο τα μέτρα της για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων και θα απαγορεύσει κάθε αθλητική δραστηριότητα σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη μεγάλη αύξηση των μολύνσεων. «Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τα μέτρα γιατί το ποσοστό των μολύνσεων δεν μειώνεται», δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντοτίρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση:

  • το όριο για τις συναθροίσεις που ήταν μέχρι τώρα στα 20 άτομα, θα περιοριστεί στα 10 από αύριο, σε όλη τη χώρα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία που μπορούν ανάλογα με το μέγεθός τους να δέχονται έως 100 άτομα.
  • Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα απαγορευτούν, εκτός από τις διεθνείς συναντήσεις. Οι πισίνες, τα μπαρ και οι ντισκοτέκ θα πρέπει να κλείσουν σε όλη τη χώρα και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 21.00 το αργότερο.
  • Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν από το 2015 θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και να φορούν μάσκα αν η απόσταση δεν μπορεί να τηρηθεί,  μέτρο που μέχρι σήμερα αφορούσε μόνο όσους ήταν πάνω από 15 ετών.
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν ωστόσο ανοιχτά αλλά θα χρειαστεί να προσαρμόσουν το πρόγραμμα των μαθητών και να εναλλάσσουν τις ομάδες μαθητών με κλιμακωτές ώρες προσέλευσης και διαλειμμάτων για να διατηρήσουν τη διδασκαλία στην τάξη.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τις 17 Νοεμβρίου.

Σήμερα, 64 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Ισλανδίας, εκ των οποίων τέσσερις διασωληνωμένοι, θέτοντας υπό πίεση το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας το οποίο τέθηκε την Κυριακή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο νοσοκομείο αυτό από την ίδρυσή του.

Η Ισλανδία, μια χώρα 365.000 κατοίκων, καταγράφει συνολικά 4.797 κρούσματα της Covid-19 από την αρχή της επιδημίας και 13 θανάτους, από τους οποίους τρεις καταγράφηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες.

Αυστρία: Ανακοινώνει lockdown ο Κουρτς

Το λεγόμενο lockdown της περασμένης άνοιξης θα θυμίζουν τα δραστικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία, που πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα το απόγευμα του Σαββάτου η αυστριακή κυβέρνηση, έπειτα από διαβουλεύσεις.

Οι δραστικοί περιορισμοί, που θα ισχύουν στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες και πρέπει να εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής, ίσως να μην είναι των ίδιων διαστάσεων με εκείνους της άνοιξης, ωστόσο, σύμφωνα με αποψινές πληροφορίες, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές, από την απαγόρευση εισόδου σε καταστήματα εστίασης, το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, την ακύρωση σχεδόν όλων των εκδηλώσεων, μέχρι την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν στη σχεδιαζόμενη μορφή, τότε αυτό θα σήμαινε σε κάθε περίπτωση έναν περιορισμό εξόδου τη νύχτα – από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ., και σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η έξοδος από τον ιδιωτικό χώρο διαβίωσης θα είναι δυνατή μόνο σε πέντε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ήδη αναφέρεται στον σχετικό νόμο Covid-19:

  •  Αποφυγή άμεσου κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία ·
  • Φροντίδα και παροχή βοήθειας σε άτομα που χρειάζονται υποστήριξη καθώς και άσκηση οικογενειακών δικαιωμάτων και εκπλήρωση οικογενειακών καθηκόντων ·
  • Κάλυψη των απαραίτητων βασικών αναγκών της καθημερινής ζωής.
  • Επαγγελματικοί σκοποί, εάν αυτό είναι απαραίτητο ·
  • Παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για σωματική και ψυχική χαλάρωση.

Σύμφωνα με το νόμο Covid-19, οι περιορισμοί εξόδου μπορούν να εκδοθούν μόνο „για την πρόληψη επικείμενης κατάρρευσης της ιατρικής περίθαλψης ή παρόμοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”, και πρέπει να περιορίζονται σε δέκα ημέρες, ενώ, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς επιτρέπεται μόνο σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις.

Δραστικοί εμφανίζονται οι αναμενόμενοι περιορισμοί στην εστίαση, όπου, απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή σε επαγγελματικούς χώρους όλων των τύπων επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης” που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται σε εστιατόρια και μπαρ να εξυπηρετούν επισκέπτες, αλλά επιτρέπεται η παραλαβή φαγητού και ποτού μεταξύ 6 π.μ. και 8 μ.μ., τα κυλικεία σε εταιρείες, σχολεία και νοσοκομεία εξαιρούνται από το κλείσιμο.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης το κλείσιμο των ξενοδοχείων, στα οποία μόνον οι επισκέπτες που ήταν ήδη εκεί όταν τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός μπορούν ακόμη να περάσουν τον χρόνο κράτησης. Εξαιρούνται επίσης οι διανυκτερεύσεις για επαγγελματικούς σκοπούς και κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ενώ και τα θέρετρα υγείας εξαιρούνται επίσης από τον κανονισμό απαγόρευσης.

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, αυτή τη φορά το λιανικό εμπόριο αποφεύγει το κλείσιμο, αλλά επιστρέφουν οι προσωπικοί περιορισμοί. Δέκα τετραγωνικά μέτρα πρέπει να είναι διαθέσιμα για κάθε πελάτη. Εάν το κατάστημα είναι μικρότερο, μόνο ένα άτομο μπορεί να γίνει δεκτό. Στον τόπο εργασίας, πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των ανθρώπων, „εκτός εάν ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσω κατάλληλων προστατευτικών μέτρων”.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το διάταγμα σημαίνει επίσης το τέλος για κάθε είδους εκδηλώσεις καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά : “Οι εκδηλώσεις απαγορεύονται“, και αυτό περιλαμβάνει ιδιωτικές γιορτές εκτός του ιδιωτικού χώρου διαβίωσης καθώς και πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, και ως εκ τούτου θα πρέπει να κλείσουν τα θέατρα, οι όπερες και οι κινηματογράφοι, όπως και οι πισίνες και τα γυμναστήρια, ωστόσο, σύμφωνα με το προσχέδιο, μουσεία, βιβλιοθήκες, ζωολογικοί κήποι και πάρκα παραμένουν ανοιχτά.

Εξαιρούνται από την απαγόρευση οι „αθλητικές εκδηλώσεις σε κορυφαία αθλήματα”, που όμως πρέπει να πραγματοποιούνται χωρίς κοινό, και επιτρέπονται επίσης πρόβες και καλλιτεχνικές παραστάσεις χωρίς κοινό – με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους κανόνες απόστασης και υγιεινής.

Εξαιρέσεις ισχύουν επίσης για διαδηλώσεις, επαγγελματικές συναντήσεις και „εκδηλώσεις για θρησκευτικούς σκοπούς”, οι κηδείες μπορούν να γίνουν με συμμετοχή το πολύ 50 ανθρώπων.

Οι αθλητικές δραστηριότητες θα είναι επίσης δυνατές σε περιορισμένο βαθμό, κάποιος θα μπορεί να τρέχει σε εξωτερικούς χώρους, απαγορεύεται ωστόσο οποιαδήποτε μορφή προπόνησης σε εσωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις μόνο για κορυφαίους αθλητές, ενώ, εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν από ερασιτέχνες αθλητές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει σωματική επαφή.

Ιταλία: Ρεκόρ κρουσμάτων

Σήμερα στην Ιταλία σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού: καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 199 άνθρωποι. Το 14,4% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ βρέθηκε θετικό.

Στην Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί πλέον 1.746 ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 16.994 ασθενείς. Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες. Σε σχέση με χθες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σχεδόν κατά 26.000.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας (της Νάπολης, του Μιλάνου και της Ρώμης) η κατάσταση θεωρείται «περισσότερο από κρίσιμη».

Τσεχία: Κάτι κινείται;

Το κοινοβούλιο της Τσεχίας υπερψήφισε σήμερα την παράταση της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, την ώρα που οι αρχές εξακολουθούν να θεωρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στη χώρα, παρά την ελαφρά μείωση των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, η Τσεχία είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον αριθμό νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και η πρώτη σε νέους θανάτους.

Το πρωί της Παρασκευής τα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 310.000 και οι νεκροί έφταναν τους 2.862.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πιθανότατα η αρχή μιας επιβράδυνσης», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι. «Αλλά δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τα χειρότερα», προειδοποίησε.

Η κυβέρνηση έχει κλείσει τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα και έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα για να αναχαιτίσει την πανδημία.

Πορτογαλία: Απαγόρευση μετακινήσεων

Σημεία ελέγχου στήθηκαν σε ολόκληρη την Πορτογαλία προκειμένου οι αρχές να σταματούν τις μη επιτρεπόμενες μετακινήσεις, κατά την πενθήμερη διάρκεια της απαγόρευσης των μετακινήσεων που ξεκίνησε σήμερα, σε μια προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα καταγράφει ρεκόρ.

Οι μετακινήσεις μεταξύ των 300 και πλέον δήμων της Πορτογαλίας απαγορεύονται από σήμερα έως την 3η Νοεμβρίου με στόχο να περιοριστεί οι κίνδυνος της μετάδοσης κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής των Αγίων Πάντων, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως, για παράδειγμα, για εκείνους που ταξιδεύουν για να πάνε και να επιστρέψουν από την εργασία τους.

Η Πορτογαλία, που μετρά ήδη 137.272 κρούσματα και 2.468 θανάτους, κατέγραψε την Παρασκευή τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, μετά την έναρξη της πανδημίας, 4.656.

Συνολικά, 1.927 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ 275 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, περισσότεροι από την κορύφωση των 271 ασθενών στις ΜΕΘ τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This