Εξαιρετικά δημοφιλείς οι εφαρμογές ιχνηλάτησης COVID-19 στην Ευρώπη, με 30.000.000 «κατεβάσματα» μέχρι στιγμής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει και ενεργοποιήσει μια πύλη διαλειτουργικότητας, η οποία συνδέει μεταξύ τους τις διάφορες εθνικές εφαρμογές

Must Read

Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών (tracing apps) αποτελούν ένα ισχυρό τεχνολογικό εργαλείο που έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη γενικότερη προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, αν και η χρήση τους έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, καθώς υπάρχει ανησυχία για την παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου και προσωπικών δεδομένων.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν γίνει 30.000.000 downloads εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, αριθμό που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα όλων των downloads εφαρμογών στην Ε.Ε.

Για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των σχετικών apps, ώστε να σπάσει η διασυνοριακή αλυσίδα των κρουσμάτων, η Επιτροπή έθεσε σε λειτουργία μια πύλη διαλειτουργικότητας, συνδέοντας τις εθνικές εφαρμογές. Οι εφαρμογές «Corona-Warn-App» της Γερμανίας, το «COVID tracker» της Ιρλανδίας και η εφαρμογή «immuni» της Ιταλίας είναι το πρώτο κύμα εθνικών applications, που διασυνδέθηκαν με την πύλη διαλειτουργικότητας, με τη δεύτερη ομάδα εφαρμογών να περιλαμβάνει τα apps «eRouška» της Τσεχίας, «smitte stop» της Δανίας, «Apturi COVID» της Λετονίας και «Radar Covid» της Ισπανίας, ενώ κι άλλες εφαρμογές θα συνδεθούν με το σύστημα τον Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης του νέου κορωνοϊού, τα περισσότερα κράτη – μέλη έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων. Συνολικά, μέσω της υπηρεσίας της πύλης, είναι δυνατή η διαλειτουργικότητα 20 εφαρμογών βασισμένων σε αποκεντρωμένα συστήματα.

Τα εθνικά apps μπορούν να συνδεθούν με την πύλη, αφού ακολουθήσουν ένα πρωτόκολλο που προβλέπει διάφορες δοκιμές και ελέγχους, ενώ πρέπει να εκδοθεί και επικαιροποίηση για κάθε εφαρμογή. Η πύλη διασφαλίζει την απρόσκοπτη διασυνοριακή λειτουργία των εφαρμογών. Έτσι, οι χρήστες χρειάζεται να εγκαταστήσουν μόνο μία εφαρμογή και όταν ταξιδεύουν σε άλλη συμμετέχουσα χώρα της Ευρώπης, εξακολουθούν να επωφελούνται από την ιχνηλάτηση επαφών και τη λήψη ειδοποιήσεων, είτε στην πατρίδα τους, είτε στο εξωτερικό.

Δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση

Ο διακομιστής της πύλης διατηρεί τον όγκο των ανταλλασσόμενων δεδομένων στο ελάχιστο, καθώς λαμβάνει και διαβιβάζει με αποδοτικό τρόπο αυθαίρετα αναγνωριστικά μεταξύ των εθνικών εφαρμογών. Η πύλη δεν χειρίζεται καμία άλλη πληροφορία εκτός από τις αυθαίρετες «κλείδες» που δημιουργούνται από τις εφαρμογές: οι πληροφορίες είναι ψευδωνυμοποιημένες, κρυπτογραφημένες, περιορίζονται στο ελάχιστο και αποθηκεύονται μόνο για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Επίσης, δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση μεμονωμένων προσώπων, ούτε η παρακολούθηση της θέσης ή της κίνησης των συσκευών.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες από τις T-Systems και SAP και λειτουργεί από το κέντρο δεδομένων της Επιτροπής στο Λουξεμβούργο. «Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι, οι εφαρμογές αυτές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης», σχολίασε η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

«Κάθε φορά που μια αλυσίδα κρουσμάτων σπάει ταχύτερα χάρη σε μια εφαρμογή, ενισχύεται ο περιορισμός της πανδημίας. Με τη νέα υπηρεσία πύλης συνδέουμε εφαρμογές από ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, οι επαφές μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό ή έπειτα από αυτό», τόνισε από την πλευρά του ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, κ. Jens Spahn.

(πηγή: sepe.gr)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This