Το μεγάλο αν και παραμελημένο ζήτημα της εργασιακής εξουθένωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, στα οποία πλέον συρρέουν ασθενείς λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, έθιξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
«Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπολεμήσουμε την εργασιακή εξουθένωση. Κρεβάτια τα νοσοκομεία πάντα είχαν. Νοσηλευτικά και ιατρικά στελέχη δεν έχουν», είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή.
Η κυρία Λινού θεωρεί πως το σύστημα υγείας έχει γεράσει και μαζί με αυτό και τα στελέχη του, καθώς δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, στη βεβαρημένη κατάσταση που βιώνει η χώρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα μπορούσε να γίνει ακόμη και αναστολή των συνταξιοδοτήσεων για όσα στελέχη του το ζητούν και είναι σε θέση ακόμα να προσφέρουν.
Παράλληλα, θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και επαναπρόσκληση των ικανών στελεχών που έχουν πλέον φύγει από το σύστημα υγείας λόγω ηλικίας. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να γίνουν γιατί, όπως είπε, «δεν έχουμε χρόνο να εκπαιδεύσουμε λοιμωξιολόγους και εντατικολόγους».
Η καθηγήτρια μίλησε και για το θέμα των σχολείων στα οποία αρχίζουν να πληθαίνουν τα κρούσματα στο διδακτικό προσωπικό και στους μαθητές. Η κυρία Λινού υπενθύμισε πως είχε προτείνει λύσεις ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις όταν ένα τμήμα έχει πολλούς μαθητές, για παράδειγμα να μεταφέρεται η διδασκαλία σε άλλους χώρους, όπως θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία.
«Το μοίρασμα των τάξεων δεν έγινε. Δηλαδή, κάθε δρόμος ο οποίος δημιουργεί ευθύνες και δυσκολίες στην Πολιτεία αποκλείεται. Δεν γίνεται αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει να κάνουμε και οικονομικές θυσίες και διοικητικές» κατέληξε.