Εκτιμήσεις, προβλέψεις και αβεβαιότητα… Αυτός δεν είναι Προϋπολογισμός, τυχερό παιχνίδι είναι

Μόνο οι μάγισσες και οι χαρτορίχτρες λείπουν

Must Read

Το ύψος της ύφεσης προσπαθεί να… μαντέψει το οικονομικό επιτελείο, καθώς σε 14 ημέρες πρέπει να καταθέσει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού στη Βουλή και όσο η πανδημία απλώνεται και πάλι οι προβλέψεις αλλάζουν συνεχώς και όχι προς το καλύτερο.

Το ύψος της φετινής ύφεσης προσπαθούν να… μαντέψουν στο υπουργείο Οικονομικών, αφού κάθε επίσημη εκτίμηση είναι ξεπερασμένη, ακόμα και αυτή της Κομισιόν.

Σε 14 μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό κείμενο του νέου Προϋπολογισμού, που, όπως φαίνεται, δεν θα μοιάζει σε τίποτα στο προσχέδιο που υπέβαλε στις αρχές Οκτωβρίου.

Μην ξεφύγουμε… πολύ πάνω από 10%

Ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου έλεγε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να καταρτίσει και να ψηφίσει τον νέο Προϋπολογισμό, αλλά θα πρέπει να προβλέψουν… όσο πιο σωστά γίνεται το μέγεθος της ύφεσης, των ελλειμμάτων κ.λπ.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι αυτή την ώρα παίζουν μάλλον… Τζόκερ, αφού (για να τα λέμε όλα) για πρώτη φορά καταρτίζεται Προϋπολογισμός με την οικονομία να είναι «παγωμένη» ολοκληρωτικά για 20 μέρες και η συγγραφή του τελικού κειμένου γίνεται μέσα σε αυτή την αβέβαιη περίοδο.

Στο υπουργείο Οικονομικών αρχικά προέβλεπαν ύφεση 8,2%, στη συνέχεια ότι θα πάει λίγο παραπάνω, οριακά στο 9%, ώσπου ήρθε το lockdown της Θεσσαλονίκης. Τότε οι εκτιμήσεις άλλαξαν προς τα πάνω και άρχισαν να λένε ότι η ύφεση θα φτάσει οριακά κάτω από το 10%. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης είχε τονίσει πως η διαφορά του 8,2% (του προσχεδίου) με το 9,5% (του ΔΝΤ) δεν έχει μεγάλη διαφορά.

Τώρα το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η ύφεση θα βρεθεί πάνω από το 10% και στόχος είναι να μην ξεφύγει και να μείνει κάτω από το 11%.

«Υποβαθμίζουν» και την ανάπτυξη του 2021

Σαν να μην φτάνει αυτό, έχει αρχίσει να πέφτει «κούρεμα» και στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2021, που σημαίνει ότι οι πληγές θα μείνουν στην οικονομία.

Μόλις προχθές ανώτατο στέλεχος του υπουργείου έλεγε σε δημοσιογράφους πως είναι λογικό τα απόνερα της καραντίνας στο τέλος του 2020 να μεταφερθούν και στο 2021. Αυτό σημαίνει ότι το ερχόμενο έτος δεν θα μπει δυναμικά, αλλά θα πληγεί τους πρώτους μήνες από το lockdown.

Επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αν και είναι αρκετά νωρίς, η Κομισιόν εκτιμά ανάπτυξη 5% το 2021 και 3,5% το 2022, παρότι θα υπάρξει εισροή δισεκατομμυρίων κοινοτικών πόρων στην ελληνική οικονομία. Στις πρώτες εκτιμήσεις του το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει την εκτίμηση για ανάπτυξη 7,5% το επόμενο έτος και βάζει τον πήχη μεταξύ 3,5% και 5%.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι το πακέτο μέτρων των 3,3 δισ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την ευχή να «κατευνάσει» την ύφεση. Σχεδόν 300.000.000 ευρώ είναι οι αναστολές πληρωμών φόρων και υποχρεώσεων, 890.000.000 ευρώ θα δοθούν σε εργαζομένους που θα μπουν σε αναστολή εργασίας για να πάρουν έως 800 ευρώ τον μήνα, άλλα 360.000.000 ευρώ σε ανέργους και 1,7 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής Νο 4 και Νο 5.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This