Η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σταθερή, παγιωμένη υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, όσο κι αν ακούγεται σκληρό αυτό.
Αποτελεί πραγματικότητα η συνεχιζόμενη παρουσία τουρκικών ερευνητικών σκαφών και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ – εν προκειμένω, το Oruc Reis, που χθες το απόγευμα έπλεε στα ανοιχτά μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου και το Barbaros, που έπλεε δυτικά της Κύπρου.
Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Με τουρκικά πλοία να πλέουν σε ύδατα όπου έχουν κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδα και Κύπρος, Δένδιας και Τσαβούσογλου συζήτησαν σχετικά με τις συνθήκες που θα επέτρεπαν μια συνάντηση μεταξύ τους.
- Άραγε, ο κ. Δένδιας τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι πρέπει να αποσυρθούν τα τουρκικά πλοία και να σταματήσουν τις έρευνες που διεξάγουν τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες σε περιοχές ακόμη και 7 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου;
- Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να σταματήσει η Άγκυρα τις προκλήσεις με τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και να πάψει να διεκδικεί την έρευνα και διάσωση από τον 25ο μεσημβρινό;
- Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απαίτησε να σταματήσουν οι ανιστόρητες προκλήσεις των Τούρκων αξιωματούχων, που πυροδοτούν την κρίση στις μεταξύ μας σχέσεις;
- Τα Βαρώσια αναφέρθηκαν καθόλου στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, καθώς έχουν περάσει ελάχιστες ώρες από τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος, είπε ότι στις 15 του μήνα θα μεταβεί στα κατεχόμενα μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να κάνουν πικνίκ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο;
Διάλογος με θέματα ανοιχτά, όπως αυτά, μάλλον δεν ονομάζεται διάλογος, αλλά παράδοση στις ορέξεις του Ερντογάν.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δύο συνεντεύξεις που έδωσε την Κυριακή σε Ελλάδα και Γερμανία, αναφέρει τις προκλήσεις των Τούρκων, αλλά αφήνει και αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά τις κινήσεις της Ελλάδας απέναντι στην επιθετική τακτική της Άγκυρας.
Η Αθήνα θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη στις απαντήσεις της και να πάψει την τακτική του «κατευνασμού» που ακολουθεί και η οποία μοιάζει με της Γερμανίας.
Σε συνέντευξή του σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα, ο κ. Δένδιας μιλώντας για τις αποφάσεις της Ε.Ε. στις Συνόδους Κορυφής Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, τόνισε ότι η Τουρκία «πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων». Άρα, η Τουρκία δεν απειλείται ακόμη με κυρώσεις – είναι αντιμέτωπη με μια υπό δημιουργία λίστα κυρώσεων, η οποία κάποτε θα αποφασισθεί αν θα της επιβληθούν.
Όσο για τη μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και πότε μπορεί να γίνει αυτό, απάντησε: «Έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση στο Ιόνιο, και στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της».