Εν αναμονή των ανακοινώσεων (12:00) από την Υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως του κλεισίματος όλων των δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση τα Ειδικά Σχολεία), μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, στο κυβερνητικό τραπέζι έχουν πέσει και ακόμα αυστηρότερα μέτρα προς ενίσχυση του lockdown.
Το κλείσιμο των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος. Όπως αποκάλυψε, 15 μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και 8 πρότειναν να περιοριστούν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψη της τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Η απόφαση των ειδικών προτείνει να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί, αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και να δούμε περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού, όχι λόγω των μικρών μαθητών, αλλά λόγω της κινητικότητας που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους. Αυτό υποστήριξε τουλάχιστον ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Οι αριθμοί λένε μια αλήθεια
Την Παρασκευή (13/11) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.038 νέα κρούσματα, κλείνοντας ένα πενθήμερο πολύ δύσκολο, σε ότι αφορά τα νούμερα, που αντικατοπτρίζουν και την σχεδόν ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία (σε νοσηλείες και διασωληνώσεις). Στις 12 Νοεμβρίου μάλιστα, καταγράφηκαν για πρώτη φορά πάνω από 3.000 ημερήσια κρούσματα και αρνητικό ρεκόρ με 3.316. Στις 11 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν 2.752 νέα κρούσματα, στις 10 Νοεμβρίου 2.384 και στις 9 Νοεμβρίου 1.490 σε ένα 24ωρο.
Για να μην ζαλιστούμε με τους αριθμούς, αρκεί να αναφέρουμε ότι συνολικά την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύτηκαν 17.450 νέα κρούσματα!
Ίδια και χειρότερη η κατάσταση στους νεκρούς με κορωνοϊό στο πενθήμερο: Την Παρασκευή (13/11) ανακοινώθηκαν 38 θάνατοι σε ένα 24ωρο, ενώ την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου είχαμε ρεκόρ θανάτων, καθώς καταγράφηκαν 50. Στις 11 Νοεμβρίου 43 άνθρωποι κατέληξαν, ενώ στις 10 και 9 Νοεμβρίου καταγράφηκαν από 41 θάνατοι στο 24ωρο.
Συνολικά την τελευταία εβδομάδα έφυγαν από τη ζωή 282 άνθρωποι.
Αντί για jingle bells, οι… καμπάνες του σκληρού lockdown
Η εικόνα που δίνεται, πάντως, είναι ότι οδεύουμε ολοταχώς για ένα πιο σκληρό lockdown, εφόσον συνεχιστούν αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο πως στις συσκέψεις κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων συζητείται η λήψη μέτρων τύπου Μαρτίου. «Νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα», λέει για του λόγου το αληθές ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.
Τα μέτρα που εξετάζει μάλιστα η κυβέρνηση για την περαιτέρω… σύσφιξη του lockdown, είναι η παράτασή του μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, με ταυτόχρονη αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, αλλά και αυστηρότερο περιορισμό της κινητικότητας, με αναστολή επιπλέον επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Υπάρχουν και φωνές βέβαια, που υποστηρίζουν τα εναλλασσόμενα lockdown, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», όπως αυτή του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος εκτιμά ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι μια λύση ασφαλής για τον υγειονομικό κίνδυνο και την οικονομική δυσπραγία.
Οι τοποθετήσεις του καθηγητή του ΑΠΘ μάλιστα, οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε lockdown και τον Δεκέμβριο, κάτι που αναμένεται να… τινάξει στον αέρα και τις τελευταίες ελπίδες οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων και πολιτών.
Μια άλλη φωνή, αυτή της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού, επισημαίνει ότι είναι σημαντική η αλλαγή συμπεριφοράς, καθώς «δεν αρκεί να παίρνεις μέτρα, γιατί πρέπει να τα κάνεις εύκολα και στην εφαρμογή τους. Εκεί υστερούμε. Στη δημόσια υγεία πρέπει να πετύχεις αλλαγή συμπεριφοράς».
Μέσα σε όλα, τέθηκε και σε ισχύ από το βράδυ της Παρασκευής, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, με ελάχιστες εξαιρέσεις μετακίνησης.