Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα για ένα κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως είναι η καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την προσοχή που αρμόζει από τη δημοτική αρχή. Παρά τις συναντήσεις, τις εκκλήσεις, τις επιστολές Δήμος Αθηναίων και Υπουργείο Παιδείας με τη (μη) στάση τους δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, παρά δίνουν λύσεις στα υπάρχοντα.
Η ιστορία και η αρχή του Γολγοθά
Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τη σχολική χρονιά 2019–2020, συστεγάστηκε προσωρινά με το Μουσικό Σχολείο Αθηνών, με την αρχική απόφαση να κάνει λόγο για μονοετή συστέγαση. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των δύο σχολείων το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε (18/11/2019) να παραχωρηθεί στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών το σχολικό κτήριο της οδού Πρασσά (το παλαιό του 5ου ΓΕΛ Αθηνών), με ομοφωνία μάλιστα για τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος της μεταστέγασης.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι 100 μαθητές που έχει φέτος το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και όσοι θελήσουν να φοιτήσουν σε αυτό την επόμενη σχολική χρονιά, δεν θα μπορούν να το κάνουν, αν δεν μεταστεγαστούν. Και αυτό γιατί το Μουσικό Σχολείο που τους «φιλοξενεί» θα χρειαστεί τη νέα χρονιά όλες του τις αίθουσες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είχε παραχωρήσει στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, μιας και ολοκληρώνεται ως σχολείο.
Βέβαια, όταν μιλάμε για «επείγον» και Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι υπεύθυνοι του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου ενημερώθηκαν ότι η μελέτη για την αποκατάσταση του σχολικού κτηρίου της οδού Πρασσά προχωράει με fast track διαδικασίες, ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός που θα διαρκέσει οχτώ μήνες και ότι τη σχολική χρονιά 2021- 2022 το νέο κτήριο ΙΣΩΣ να είναι έτοιμο.
Τρεις μήνες αργότερα, ο Σύλλογος Γονέων κατάφερε να συναντήσει τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι στην καλύτερη περίπτωση, αν και απίθανο, το σχολείο πιθανόν να είναι έτοιμο το φθινόπωρο του 2021 και πως το ρεαλιστικό σενάριο είναι να μπορεί να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2022. Χάνοντας δηλαδή σχεδόν ολόκληρη και την επόμενη σχολική χρονιά!
«Τσιγγάνοι» οι μαθητές
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών, είναι αναγκαίο το κτήριο να είναι έτοιμο για τη σχολική χρονιά 2021-2022, καθώς διαφορετικά το σχολείο θα βρεθεί χωρίς στέγη και οι μαθητές θα αναγκαστούν να αλλάζουν συνεχώς σχολικά κτήρια και αν μπορούν να το κάνουν και αυτό λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας.
Βέβαια, τα όσα είδαν οι άνθρωποι στο κτήριο της οδού Πρασσά τον περασμένο μήνα, όταν και το επισκέφθηκαν για να διαπιστώσουν την πρόοδο των εργασιών, ήταν απογοητευτικά και σε συνδυασμό με τα όσα άκουσαν, έγιναν εξοργιστικά.
Με παρόντες τον αρχιτέκτονα του Δήμου Αθηναίων κ. Φακίτσα, τον επικεφαλής του μελετητικού γραφείου κ. Δρέττα, εκπρόσωπο της ΚΤΥΠ, μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών και τον Διευθυντή του σχολείου κ. Αδαμόπουλο, ενημερώθηκαν ότι η μελέτη των αρχιτεκτόνων για την αποτύπωση της διαμόρφωσης των χώρων, θα είναι έτοιμη σε τέσσερις μήνες, γιατί το Υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε να τους δώσει τις προδιαγραφές ενός καλλιτεχνικού σχολείου!
Καταδίκη στην ανυπαρξία
Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του Δήμου, η προκήρυξη διαγωνισμού που θα ακολουθήσει και οι επισκευές, χρειάζονται δύο ακόμη χρόνια!! Άρα το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο θα πρέπει να αναζητήσει νέα προσωρινή λύση στέγασης για την επόμενη σχολική χρονιά. Ωστόσο, στα όρια του Δήμου δεν υπάρχουν άλλες σχολικές εγκαταστάσεις που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν!
Μπλεγμένοι στον κυκεώνα της αναλγησίας, της ασυνεννοησίας και της αδιαφορίας των δημοτικών και υπουργικών αρχών, οι άνθρωποι του σχολείου τόνισαν ξανά ότι το κτήριο πρέπει να είναι έτοιμο για στέγαση έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ή έστω να παραδοθούν τμηματικά οι αναγκαίες αίθουσες και οι αναγκαίοι χώροι για τη λειτουργία του, καθώς μέσα σε όλα, κανείς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει στο «προσωρινό» κτήριο για μια μόνο σχολική χρονιά. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει τονίσει ο Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου, το σχολείο «θα καταδικαστεί στην ανυπαρξία».