Με μια ανακοίνωση στα όρια της αλαζονείας το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στην ΕΕ με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ για την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Φτάνει μάλιστα σε σημείο να υποτιμά ξεκάθαρα και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ για μια ακόμη φορά ξεκαθαρίζει ότι η μόνη αποδεκτή λύση για την Τουρκία στο Κυπριακό είναι αυτή των δύο κρατών.
Ποια η αντίδραση της ΕΕ σε όλα αυτά; Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί…
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια, εξέφρασε τη… δυσαρέσκεια της ΕΕ για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Η δήλωση του Πίτερ Στάνο: «Τα τελευταία γεγονότα προστέθηκαν στη σειρά ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες είναι πηγή δυσαρέσκειας για την ΕΕ. Οι ηγέτες θα επανεξετάσουν όλες τις ενέργειες της Τουρκίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας στις συναντήσεις τους, και τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα αποφασίσει πώς θα δράσει υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων».
Σε αντιπαραβολή, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
Οι απόψεις που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζόζεπ Μπόρελ για την περιφραγμένη πόλη Μαράς και τη διευθέτηση του Κυπριακού στη δήλωσή του με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2020 αποκάλυψαν για άλλη μια φορά πόσο αποσυνδεδεμένη είναι η ΕΕ από τις πραγματικότητες του Νησιού και αποκάλυψαν το γεγονός ότι αγνοεί την ελεύθερη βούληση του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) που φάνηκε στο κάλπη.
Οι πλευρές στο Κυπριακό είναι προφανείς. Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση είναι δυνατή μόνο εάν βασίζεται στη βούληση των δύο λαών που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού.
Έχοντας συνηθίσει να αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η ΕΕ τολμά τώρα να αποκλείσει τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού προς μια διευθέτηση.
Δεν πρέπει να αναμένεται από την ΕΕ, η οποία δεν αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό λαό σε καμία από τις δηλώσεις της, επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή διοίκηση που απέρριψε το σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών το 2004 με ένταξη και δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, να συμβάλει στον διακανονισμό.
Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της ΤΔΒΚ, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, στοχεύει στην εξάλειψη των σημερινών παραπόνων και όχι στην πρόκληση νέων.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Ομοίως, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του λαού. Κατά τις τελευταίες εκλογές, ο Τουρκοκυπριακός λαός εξέφρασε σαφώς τη βούλησή του να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης δύο κρατών. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να σέβονται αυτήν τη βούληση.
Το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο διακανονισμού έχει δοκιμαστεί για περισσότερα από 50 χρόνια στην Κύπρο και δεν απέδωσε αποτελέσματα, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί τον τουρκοκυπριακό λαό ως ίσο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί τη δύναμη και τον πλούτο.
Εάν η ΕΕ επιθυμεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004.