Τις αγριόγατες έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη, τοποθετώντας τους ειδικά κολάρα ραδιοπαρακολούθησης, με στόχο την επαναξιολόγηση και την ένταξη του είδους σε κάποια κατηγορία καθεστώτος προστασίας σε εθνικό επίπεδο και παράλληλα τον σχεδιασμό συγκεκριμένων και εστιασμένων δράσεων.
Παρά το γεγονός ότι οι αγριόγατες δύσκολα ξεχωρίζονται από τις οικιακές, δεν είναι απλές γάτες και αποτελούν το μοναδικό άγριο αιλουροειδές με επιβεβαιωμένη παρουσία στον ελλαδικό χώρο. Η μελέτη, που αποτελεί και το θέμα του διδακτορικού της υποψήφιας διδάκτορα στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δέσποινας Μίγκλη, θα εστιάσει στον πληθυσμό της αγριόγατας στην προστατευόμενη περιοχή Κορώνειας – Βόλβης.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας οι αγριόγατες θα μελετηθούν με τη χρήση τηλεμετρίας και ήδη έχουν τοποθετηθεί κολάρα σε τρία θηλυκά και δύο αρσενικά ζώα, τα οποία ονομάστηκαν Ήρα, Αφροδίτη, Άρτεμη, Απόλλων και Άρης: «Επειδή πιάσαμε την πρώτη αγριόγατα στο δάσος Απολλωνίας, της δώσαμε το όνομα Απόλλων και έτσι συνεχίσαμε με το Δωδεκάθεο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Μίγκλη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για κρυπτικό είδος και για αυτό είναι δύσκολη η μελέτη του.
Φοβερός ρυθμιστής των τρωκτικών
«Η αγριόγατα φοβάται πολύ τον άνθρωπο, είναι θηρευτής, με προτίμηση στα ποντίκια, που βρίσκει σε αφθονία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Είναι φοβερός ρυθμιστής των τρωκτικών», κατέληξε η κυρία Μίγκλη.