Την ώρα που ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και της δυτικής Ευρώπης εξακολουθεί να καίγεται, εξαιτίας του δεύτερου καύσωνα που έχει πλήξει την περιοχή σε λιγότερο από έναν μήνα, οι μετεωρολόγοι διαπιστώνουν ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία!
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή, το εν λόγω ρεκόρ οφείλεται στους δύο καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου καύσωνα στη Γαλλία συνετρίβη το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, με τους 46°C που μετρήθηκαν στις 28 Ιουνίου στη Βεράργκ της νότιας Γαλλίας, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου καύσωνα οι θερμοκρασίες ήταν μεν χαμηλότερες στη χώρα, αλλά το όριο των 40 βαθμών Κελσίου ξεπεράστηκε εκ νέου.
Εκτός όμως από τη Γαλλία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν αυτή την εβδομάδα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις το απόλυτο ρεκόρ τους, όπως η Γερμανία (42,6°C), το Βέλγιο (41,8°C) και η Ολλανδία (40,4°C).
«Καμπανάκι» και για τον Βόρειο Πόλο
Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» ανέβηκε ο υδράργυρος και στον Βόρειο Πόλο. Στα μέσα του Ιουλίου η θερμοκρασία έφτασε τους 21°C στο Αλερτ, τη βορειότερη κατοικημένη περιοχή του πλανήτη, που βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο, καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ.
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO) κρούει πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι το πρόσφατο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη κατευθύνεται τώρα προς τη Γροιλανδία, όπου απειλεί να προκαλέσει την τήξη του στρώματος πάγου, ελαττώνοντας το πάχος του σε επίπεδα-ρεκόρ, ενδεχομένως και κάτω από το επίπεδο του 2012.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του WMO, Κλερ Νάλις, οι μάζες θερμού αέρα που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική ευθύνονται για τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και τη συντριβή των ρεκόρ κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που χαρακτήρισε «τελείως απίστευτο».