Ο κορονοϊός θερίζει την Ευρώπη, αλλά το Βερολίνο αρνείται κάθε σκέψη για διαγραφή των χρεών που προσθέτει η πανδημία
- Από τον Μιχάλη Ψύλο
Τι λύσσα είναι αυτή που πιάνει τους Γερμανούς όταν ακούν για διαγραφή χρεών! Ούτε καν για τα χρέη που αναγκάστηκαν να φορτωθούν οι περισσότερες χώρες -ειδικά στον Νότο- για να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της πανδημίας. Οταν μάλιστα όλοι οι ειδικοί κραυγάζουν: ξοδέψτε όσα μπορείτε περισσότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί έτσι μόνο θα σωθεί και η οικονομία από ένα παρατεταμένο lockdown.
Όταν άλλωστε ακόμη και με τα εμβόλια που καταφτάνουν δεν σημαίνει ότι η ζωή θα επιστρέψει γρήγορα στον φυσιολογικό ρυθμό της. Αρα θα χρειαστούν πρόσθετες δαπάνες.
Κι άλλα χρέη δηλαδή. Πόσο μάλλον όταν ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Moderna Ταλ Ζακς προειδοποιεί ότι οι πολίτες «δεν πρέπει να υπερβάλλουν για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Γιατί το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει ένα άτομο από το να αρρωστήσει από Covid-19, αλλά τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι αποτρέπει τη μετάδοση του ιού». «Οταν αρχίσουμε τους εμβολιασμούς, δεν θα έχουμε αρκετά δεδομένα για να αποδείξουμε ότι μειώνεται η μετάδοση» λέει ο ιατρικός σύμβουλος της Moderna, η οποία φαίνεται να έχει παράξει ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο και η Ε.Ε. τρέχει τώρα να συνάψει συμβόλαια μαζί της.
Όλα αυτά είχε κατά νου ο Νταβίντ Σασόλι, ο Ιταλός σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ζήτησε «να διαγραφούν τα οφειλόμενα στον κορονοϊό πρόσθετα χρέη των χωρών-μελών της Ε.Ε.»! Ορμηξαν πάνω του για να τον φάνε τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί στο Βερολίνο. «Οταν ο Σασόλι ζητά την ακύρωση χρεών, θέλει να αποτρέψει την ιταλική χρεοκοπία» είπε ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ. Λες και ανακάλυψε την… Αμερική, δηλαδή. «Σε περίπτωση που επιτραπεί στην Ιταλία να κάνει κάτι τέτοιο, αυτό που θα βλέπαμε τότε θα έκανε την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους πριν από μερικά χρόνια να ξεχαστεί» πρόσθεσε ο Βαυαρός ευρωβουλευτής, αρνούμενος φυσικά να επιστρέψει στον τόπο του… εγκλήματος των μνημονίων.
Αλλά, τι στο καλό ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Τίποτα διαφορετικό από αυτό που είχε προτείνει και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Σεπτέμβριο: να καταστεί μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι την πλήρη αντιμετώπιση των ολέθριων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Φυσικά και τότε το Βερολίνο αντέδρασε. Ο διοικητής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν έσπευσε μετά τη δήλωση αυτή της Λαγκάρντ να προεξοφλήσει ότι «ευρείας κλίμακας κοινοτικός δανεισμός πρέπει να γίνει μόνο μία φορά».
Τώρα που ο Σασόλι επανέλαβε ότι «ο κοινός δανεισμός από την Ε.Ε. πρέπει να γίνει μόνιμος», η οργή ξεχείλισε στο Βερολίνο. «Με αυτό το αίτημα ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δείχνει ξεκάθαρα ότι βλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης ως το πρώτο βήμα στην ένωση χρεών» απάντησε εμφανώς οργισμένος ο Μάρκους Φέρμπερ, που εκπροσωπεί το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό ήταν πάντα το ιταλικό ενδιαφέρον και τώρα μερικοί στη Ρώμη πιστεύουν ότι η πόρτα άνοιξε λίγο από την πανδημία της κορόνας» πρόσθεσε.
Στην επίθεση και ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο σκληροπυρηνικός νεοφιλελεύθερος πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου: «Ο Σασόλι έκανε μια ηλίθια πρόταση που καταπατά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ». Αλλά ακόμη και ο Γερμανός Πράσινος, ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ επέκρινε τις δηλώσεις του Σασόλι. «Οι εκτιμήσεις σχετικά με ένα “κούρεμα” για την Ιταλία είναι ο φθηνότερος λαϊκισμός και επίσης εξαιρετικά επικίνδυνος» δήλωσε ανενδοίαστα ο Γκίγκολντ.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τέτοιες δηλώσεις διαχωρίζουν την Ευρώπη και ο Σασόλι, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν πρέπει να συμμετέχει σε τέτοιες καταστροφικές συζητήσεις».