Είκοσι διαγωνισμούς για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα είχε υποσχεθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά κατάφερε να δημοπρατήσει μόλις οκτώ, αρκετοί από τους οποίους προχωρούν εν μέσω προβλημάτων και ενστάσεων για «φωτογραφικούς» όρους!
Κι όμως, ο Κωστής Χατζηδάκης πανηγυρίζει!
Αν και θα χρειαστεί ένα θαύμα προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια άνω των 500.000.000 ευρώ που είχαν δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων και βάλτωσαν, επειδή ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση τα προχώρησε.
Εν τω μεταξύ, ακόμα και οι μονάδες επεξεργασίας που κατασκευάζονται ως παραδοσιακά δημόσια έργα (Θήβα, Αμάρι Κρήτης και Αλεξανδρούπολη) προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Τα έργα για τις τρεις μονάδες επεξεργασίας στην Πελοπόννησο, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δεν έχουν αρχίσει λόγω αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, και ας υπάρχει ανάδοχος εδώ και 6,5 χρόνια!
Η Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες χωματερές, αν και, χάρη στην προσπάθεια και του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, έκλεισαν πέντε παράνομες χωματερές και οριστικοποιείται η αποκατάσταση ή η απαλοιφή του προστίμου άλλων οκτώ (αναμένεται σχετική έγκριση της Ε.Ε.).
Διαγωνισμοί για μονάδες επεξεργασίας, όπως, για παράδειγμα, στην Κέρκυρα, σταμάτησαν γιατί υπήρξαν καταγγελίες για «φωτογραφικούς» όρους, όπως και σε πολλά άλλα αντίστοιχα έργα. Παρά την πίεση των προστίμων και τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων, φέτος δημοπρατήθηκαν, τελικά, μόνο οκτώ μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπακτο, Χερσόνησο, Τρίκαλα, Άρτα, Ιεράπετρα και Σητεία.
Τρεις μονάδες θα κατασκευαστούν στην Αττική
Πρόκειται, στην πλειονότητά τους, για μικρές μονάδες, καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που παράγουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων, τα πράγματα κυλάνε αργά. Πρόσφατα εντάχθηκαν στα ΣΔΙΤ οι δύο από τις τρεις μονάδες που θα κατασκευαστούν στην Αττική, καθώς ο περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, θέλει, κατά περίεργο τρόπο, να προκηρύξει ως δημόσιο έργο την κατασκευή της τρίτης μονάδας του λεκανοπεδίου, στο Γραμματικό.
Όσο για τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανακύκλωση, παρά τις υποσχέσεις του κ. Χατζηδάκη πήγαν για το… 2022, όπως τα περίφημα «τέσσερα ρεύματα» για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, τον καφέ κάδο, κ.ά. Ο υπουργός δεσμεύεται, με νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση, πως θα κινητοποιήσει τους δημάρχους που… σφυρίζουν επί χρόνια αδιάφορα για τα σκουπίδια.
Ελάχιστοι τον πιστεύουν πλέον…