Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων είχε τη δική του πρόταση να κάνει για να υπάρξει πιθανότητα να ανοίξει η εστίαση: «Επιτέλους ας κάνουμε κάτι που κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού».
Εξήγησε ότι «αυτό θα δείχνει την κινητικότητα και θα έχουν κέρδος οι καταστηματάρχες ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια» και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα είναι πολύ αυστηρά αν τελικά ανοίξει η εστίαση για τις γιορτές.
Στο θέμα των σχολείων, ο κ. Γαργαλιάνος επεσήμανε πως είναι εν αναμονή και άλλων στοιχείων σχετικών με την κινητικότητα πέριξ των δημοτικών, μιας και αυτό οδήγησε στο κλείσιμο των σχολείων, όπως είπε. «Αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα. Θα γίνει σύγκριση των στοιχειών πριν το lockdown και μετά το lockdown».
Για την εξέλιξη του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων έθεσε όριο την Παρασκευή για την εικόνα με τα κρούσματα, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους. «Το R0 έχει μεγάλη σημασία, αλλά από την στιγμή που πέφτει ο ρυθμός αναπαραγωγής μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, νοσηλείες, διασωληνωμένους περνάει ένα χρονικό διάστημα και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο και αυτοί μπορεί να διασωληνωθούν, που σημαίνει ότι η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να πάρει και 10 ημέρες ακόμα».
Για να καταλήξει: «Τα πράγματα έχουν μια σχετική βελτίωση αλλά η σκέψη πρέπει να παραμένει ακόμα στους διασωληνωμένους και τους γιατρούς που μάχονται στα νοσοκομεία ενώ ακόμα το ΕΣΥ πιέζεται. Επομένως ναι μεν είναι μια αισιόδοξη νότα αλλά δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για οτιδήποτε χωρίς να δούμε να αποσυμπιέζεται το σύστημα σε σημαντικό βαθμό».