Λινού: «Δεν ξέρουμε τα πραγματικά κρούσματα με τόσα λίγα τεστ»

«Τη μια μέρα έχουμε 20.000 και 30.000 τεστ και την άλλη 10.000»

Must Read

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις της που επιβεβαίωσαν την «κυριακάτικη δημοκρατία» για την την παράλληλη λειτουργία δύο διαφορετικών τεχνολογικών συστημάτων για την καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, αλλά και την ελλιπή ενημέρωση των επιστημόνων, κάνει λόγο για ανεπαρκή τεστ.

Η κ. Λινού μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων διότι δεν γίνονται στοχευμένα τεστ αλλά, όσοι έχουν συμπτώματα εξετάζονται μόνοι τους: «Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα είναι τα κρούσματα, δεν είναι εύκολο γιατί μια μέρα έχουμε 20.000 και 30.000 τεστ και την άλλη 10.000. είναι δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων διότι δεν γίνονται στοχευμένα τεστ αλλά, όσοι έχουν συμπτώματα εξετάζονται οι ίδιοι», δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Πρόληψης.

Tα κρούσματα μπορεί και να αυξάνονται

Σχολιάζοντας τη μικρή μείωση που στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, η καθηγήτρια τόνισε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, καθώς τα κρούσματα μπορεί να αυξάνονται αλλά η επιστημονική κοινότητα να μην το γνωρίζει, αφού δεν έχει αρκετά στοιχεία: «Εν μέρει κάτι σημαίνει να είναι κάπως λιγότερα τα κρούσματα, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτή η μείωση. Επ’ ουδενί μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μείωση 20% ή 30%, τουναντίον μπορεί και να αυξάνονται τα κρούσματα και είναι πολύ άδικο και για την επιστημονική κοινότητα, την Επιτροπή του υπουργείου να καλείται να κάνει προτάσεις, αλλά και για την πολιτεία που παίρνει αποφάσεις, με μη ακριβή στοιχεία. Με ανησυχεί που δεν ξέρουμε τα πραγματικά κρούσματα πού βρίσκονται, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα και οργανωμένα τεστ, θα ήταν κάπως καλύτερα. Η μη αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος που ελέγχεται προκαλεί διασπορά. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται γρήγορα για να εμποδίσουμε τη διασπορά, να απομονωθεί όποιος είναι θετικός και να γίνει ιχνηλάτηση» σημείωσε με νόημα.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά: «Το σημαντικό είναι να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία, ώστε και οι επιστήμονες και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία. Αν υπάρχουν ένα ή τρία αρχεία δεν έχει σημασία, αρκεί το ένα που χρησιμοποιούμε να έχει ακριβή στοιχεία, να είναι καλό και δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να είναι καλό λόγω του τρόπου που επιλέγονται αυτοί που θα εξεταστούν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This