H αναστολή χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας και η ολοκλήρωση της χορήγησής της μετά το πέρας της αναστολής της σύμβασης εργασίας δεν μπορεί να επηρεάζουν δυσμενώς την άσκηση του δικαιώματος των εργαζόμενων μητέρων για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Όπως επισημαίνεται, η άδεια αποτελείται από εργάσιμες μέρες και ως τέτοιες χαρακτηρίζονται οι μέρες εκείνες κατά τις οποίες ο μισθωτός θα παρείχε εργασία. Ευνόητο είναι, αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να λάβουν την ετήσια κανονική άδειά τους κατά το χρονικό διάστημα που τελούν σε αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, «δεδομένου ότι η άδεια χορηγείται σε εργάσιμες μέρες, οι οποίες δεν συμψηφίζονται με τις μέρες τις οποίες ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή».
Όσον αφορά ειδικά τις εργαζόμενες μητέρες, στην περίπτωση που κατά την έναρξη της αναστολής σύμβασης εργασίας, στο πλαίσιο αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας Αρχής, η εργαζόμενη που έχει λάβει την άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) έχει υπόλοιπο κανονικής αδείας, τότε η σύμβαση εργασίας της τίθεται σε αναστολή. Μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης η εργαζόμενη λαμβάνει το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας που δικαιούται για το έτος 2020 και στη συνέχεια δικαιούται να κάνει χρήση της εξάμηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.