Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η διασπορά που κορωνοϊού στην Αττική, καθώς δεν πέφτουν παρά το lockdown τα κρούσματα στην Αττική.
Μιλώντας σήμερα στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του OPENTV, ο καθηγητής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν επιτρέπει να μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και σημείωσε πως ο εμβολιασμός μπορεί να στοχεύσει σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο. Ακόμα ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης, αλλά, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική γιατί τις τελευταίες μέρες δεν μειώνονται τα κρούσματα.
«Στην πόλη (σ.σ.: Θεσσαλονίκη) υπάρχει μείωση. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι χαμηλός, ωστόσο, θα πρέπει να δούμε πώς θα πάει η αποσυμπίεση του ΕΣΥ κυρίως στις ΜΕΘ, καθώς και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος δείχνει τάση αποκλιμάκωσης» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως: «Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε. Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε την αγορά. Πρέπει να «αγοράσουμε» χρόνο και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους πολίτες».
Πλέον, το βάρος των επιστημόνων πέφτει στην Αττική, καθώς «ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική. Εδώ και 4 με 5 μέρες είμαστε σε σταθερότητα στην Αττική και η πανδημία παρουσιάζει απειροελάχιστη τάση μείωσης, που σημαίνει ότι ή υπήρξαν φαινόμενα διασποράς πριν από 15 μέρες που δεν τα είχαμε λάβει υπόψιν ή υπάρχει κάτι άλλο. Ίσως μια χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες, που οδηγεί σε πιο αργή αποκλιμάκωση. Αν κάτι πάει στραβά στη μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας, τότε υπάρχει πρόβλημα».
Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει ανησυχία, καθώς και στην Αττική το σύστημα Υγείας είναι πιεσμένο κι έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην βιώσουμε και στο Λεκανοπέδιο όσα βίωσε το προηγούμενο διάστημα και βιώνει ακόμη η Βόρεια Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα γίνει κάτι αντίστοιχο.