Οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής υιοθέτησαν το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία (στον τίτλο του οποίου αναφέρεται το Ανατολική Μεσόγειος και όχι Τουρκία), στο οποίο για μια ακόμη φορά δεν περιλαμβάνεται σαφής και ρητή αναφορά σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας και στέλνει τις όποιες αποφάσεις τον Μάρτιο. Για Γαλλο-ελληνική ήττα μιλούν στο Βέλγιο. Η αντίδραση της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, οι «27» καλούν το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου 2019 που αφορά περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ΕΕ κρύβεται αποφεύγοντας την ευθύνη της προστασίας των μελών της από την τουρκική επιθετικότητα και πετάει την «καυτή πατάτα» των αποφάσεων, για μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, θέλοντας να δει τις κινήσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου.
«Η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονιστεί στα θέματα που αφορούν την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ΗΠΑ», αναφέρεται πολύ χαρακτηριστικά στο κείμενο συμπερασμάτων της… κυρίαρχης ΕΕ που τα περιμένει όλα από τους άλλους.
«Συμφωνία για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πρόσθετες κυρώσεις μόνο στο πλαίσιο της ισχύουσας απόφασης (γεωτρήσεις στην Κύπρο). Όλα τα υπόλοιπα αναβάλλονται για αργότερα (για τον Μάρτιο). Χωρίς αναφορά σε εμπάργκο όπλων, Γαλλο-ελληνική ήττα», αναφέρει η ανταπόκριση του B2-Bruxelles2 για το κείμενο συμπερασμάτων.
H αντίδραση της Ελλάδας στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής: «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», είπαν κυβερνητικές πηγές.
Η ανάρτηση του εκπροσώπου του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς, με το κείμενο συμπερασμάτων:
At #EUCO conclusions were adopted on Eastern Mediterranean pic.twitter.com/y7djq3BWRd
— Barend Leyts (@BarendLeyts) December 11, 2020
Όπως σχολίασε πολύ εύστοχα η Ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι: «Επτά παράγραφοι για την Τουρκία στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ούτε μια λέξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα».
Με λίγα λόγια, η πιο ταιριαστή έκφραση που συνοψίζει το τι έκανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με την ανακοπή της τουρκικής προκλητικότητας, είναι… κι αέρας στα πανιά του Ερντογάν (για να «ερευνήσει» και να «τρυπήσει» όπου γουστάρει στη Μεσόγειο ανενόχλητος).